Biden izrazio solidarnost muslimanskoj zajednici nakon četvrtog ubistava u New Mexicu

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je solidarnost s muslimanskom zajednicom nakon što je u Albuquerqueu u New Mexicu ubijen četvrti musliman, što vlasti smatraju ciljanim napadima.

Biden je na Twitteru objavio da je ljut i tužan zbog tih ubistava.

“Dok čekamo cjelovitu istragu, molim se za porodice žrtava, i moja administracija je snažno uz muslimansku zajednicu”, napisao je. “U Americi nema mjesta za takve napade pune mržnje”.

Šef policije u gradu Albuquerque Harold Medina rekao je novinarima u subotu kako je ubijen mladić koji je bio pripadnik muslimanske zajednice. Izjavio je kako je ubistvo možda povezano sa prethodna tri.

Nisu objavljeni podaci o imenu žrtve i kako je došlo do ubistva. U prethodna tri slučaja, žrtve su ubijene iz zasjede bez bilo kakvog upozorenja, obavijestili su iz policije.
Policija u Novom Meksiku je ranije saopćila da su u proteklih devet mjeseci ubijena tri muslimana i da su po svemu sudeći metom napadom bili zbog svoje religije i rase.
“Ciljana ubistva muslimanskih stanovnika Albuquerquea izazivaju duboki gnjev i potpuno su neprihvatljiva. Šaljem dodatne službenike državne policije u Albuquerque da rade u bliskoj suradnji s APD-om i FBI-em kako bi ubicu ili ubice priveli pravdi, i oni će biti pronađeni”, poručila je guvernerka Novog Meksika Michelle Lujan Grisham.

Izvor vijesti: saff.ba