Čuvajte kišobran pri ruci: Poslijepodne stiže osvježenje, česte padavine bit će i u narednom periodu, a onda slijedi…

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano.

Najniža temperatura oko 08 sati izmjerena je na Bjelašnici gdje je bilo 12 stepeni, dok je najtoplije jutros bilo u Mostaru sa 28 stepeni.

U Sarajevu je bilo 19 stepeni. Na Bjelašnici 12; Sokocu 15; Ivan-sedlu 16; Bugojnu i Jajcu 18; Sanskom Mostu 19; Banjaluci, Bihaću, Doboju, Livnu, Prijedoru, Širokom Brijegu, Tuzlo i Zvorniku 20; Gradačcu i Zenici 21; Bijeljini 22; Grudama 24; Trebinju 27.

Stiže osvježenje

Danas u Bosni i Hercegovini sunčanije prije podne. U drugoj polovini dana širom zemlje se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32°C, na jugu zemlje do 36°C.

U Sarajevu sunčano prije podne. Oblačnije u drugom dijelu dana. Poslije podne je moguć pljusak kiše. Najviša dnevna temperatura zraka oko 31°C.

Nakon kiše novi toplotni val

Narednih deset dana u Bosni i Hercegovini prognozira se promjenljivo vrijeme sa čestim padavinama i temperaturama nižim od prosječnih za ovo doba godine. Od 18. augusta, pa do kraja prognoznog perioda, očekuje se stabilnije vrijeme bez kiše uz blagi porast temperatura zraka.

Do 18. augusta, očekivane vrijednosti jutarnjih temperatura zraka su od 10 do 15 u Bosni, na jugu zemlje do 18°C, a najviše dnevne uglavnom između 27 i 32°C, na jugu zemlje do 36°C.

Od 19. do 23. augusta prognozira se blagi porast temperatura, jutarnje u Bosni od 12 do 17, u Hercegovini oko 22 °C, a očekivane dnevne temperature u Bosni između 30 i 35, u Hercegovini do 38 °C.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba