Mešihat IZ u Srbiji o sramotnim dešavanjima u Priboju: Šta je država konkretno uradila nakon ovoga?

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji poziva nadležne državne organe – predsjednika i ministra policije, da obavijeste javnost o poduzetim konkretnim radnjama u cilju sankcioniranja postupka službenika policije i Granične službe u Priboju, koji je izazvao uznemirenost i strah kod pripadnika bošnjačke zajednice na ovom prostoru.

 

Mešihat Islamske zajednice traži od najviših državnih predstavnika vlasti hitno preuzimanje odgovornosti za pomenute i sve kasnije događaje u kojima se veliča genocid i presuđeni zločinci nad Bošnjacima slave kao junaci srpskog naroda.

 

“U cilju očuvanja tradicije dobrih međususjedskih odnosa Srba i Bošnjaka na ovim prostorima, koje smo brižljivo čuvali i unapređivali proteklih godina, očekujemo konkretne korake koji će povratiti sigurnost i mir građana te povjerenje u nadležne državne organe”, saopćeno je nakon današnjeg zasjedanja Koordinacionog savjeta Sandžaka u Novom Pazaru.

 

Podsjetimo, ova reakcija stiže nakon što su osvanuli snimci na kojima pripadnici policije u ovom srbijanskom gradu pjevaju i priželjkuje ponavljanje genocida u Srebrenici. Nedugo zatim ispisani su sramotni grafiti u čast ratnog zločinca Ratka Mladića, a preksinoć su pjevali skandalozne pjesme na ulicama ovog grada.