Milanović na prijemu kod zagrabačkog muftije: Bošnjaci su svoja nacija koju poštujem

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović predvodio je svečani prijem i posljednji iftar prije Ramazanskog bajrama, na kojem je jedan od gostiju bio i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

 

Milanović je naglasio da su u proteklom ratu odnosi Hrvata i muslimana “kontaminirani i zagađeni”.

 

“O tome moramo govoriti, ako se budemo prikazivali u nerealnom i prelijepom svjetlu, neće nam to nužno dobro činiti. Povijest i odnosi nisu bili harmonični”, kazao je Milanović.

 

Podsjetio je na epizodu u NDH kada su se radile nasilne konverzije Srba i fizička eliminacija Jevreja te umjetno pretvaranje muslimana u Hrvate preko noći.

 

Bošnjaci su danas, a bošnjaštvo je organski vezano sa islamom, svoja nacija koju poštujem”, poručio je Milanović.

 

Istakao je da je hrvatski model zaštite i prava manjina te vjerskih zajednica dobar i civilizovan, ali da ima još jako puno posla, poput uklanjanja predrasuda kojih je jako puno još uvijek prisutno.

 

“Na nama je da taj zloduh pokušavamo utišati, on postoji. Ne ulazim u to tko je za to kriv, shvatimo li to i uhvatimo li se s time u jedan nježni koštac, prije ćemo probleme rješavati”, naglasio je.

 

Milanović je u čestitci naveo i da su vrata njegova Ureda uvijek otvorena islamskoj zajednici, upravo kako bi razgovarali što češće te razmjenjivali mišljenja.

 

Na svečanom iftaru prisustvovali su i bivši predsjednici Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Ivo Josipović, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, izaslanici Hrvatskog sabora i Vlade, saborski zastupnici, predstavnici ambasada akreditiranih u Republici Hrvatskoj, kao i predstavnici vjerskih zajednica.