Nadbiskup Vukšić: Hrvate frustrira nepravdena unutrašnja podjela BiH /VIDEO/

Nadbiskup vrhbosanski Tomo Vukšić je na Petom hrvatskom iseljeničkom kongresu održanom u Mostaru prvog jula kazao, između ostalog, kako Hrvate frustrira nepravdena unutrašnja podjela države, a komentarisao je i izborni zakon.

“Hrvate frustrira, napominje nadbiskup Vukušić, nepravedna unutrašnja podjela BiH na dva entiteta, te činjenica da biračku volju pojedinaca i naroda obezvređuje izborni zakon. “Taj zakon Hrvatima ni na jednoj razini, gdje su u manjini, ne osigurava mogućnost, da sami sebi izaberu predstavnike. A ni drugima to nije osigurano tamo gdje su u manjini. Time, na etičkoj razini, legitimitet kao kriterij društvenoga predstavljanja biva često spriječen i ne-etičnost legalizirana, a na psihološkoj razini pojedini birač i narod frustrirani. To jest, budući da drugi nerijetko odlučuju tko će im biti predstavnik, brojni Hrvati se osjećaju poniženi”, naglasio je.

Govoreći o aktualnom stanju u BiH kazao je da je velik problem izumiranje i novo iseljavanje katolika naglasivši kako katolici od 2002. godine do danas imaju negativan prirodni priraštaj. Osvrnuvši se na crkvene podatke rekao je: “Prema izvorima Katoličke Crkve, danas je u BiH oko 345.000 katolika, a 1991. godine bilo ih je oko 760.000. To jest, tokom posljednjih 30 godina nestalo je više od polovice katolika a time i Hrvata, odnosno oko 54,7%. Situacija je osobito teška u Republici Srpskoj gdje ih je 1991. godine bilo oko 220.000, a sada je samo oko 15.000 katolika, odnosno samo ih je 2,4% od ukupnoga broja stanovnika ovog entiteta. A u entitetu Federacije BiH, prema posljednjem popisu, Hrvata je 22,4%”.

Govoreći o mjerama koje bi spriječile opadanje broja Hrvata u Bosni i Hercegovini, pored niza mjera, nadbisukup Vukšić je predložio i teritorijalni i upravni preustroj cijele države. Snimak nadbiskuvog govora možete vidjeti na snimku od 1:40:00

Izvor vijesti: saff.ba