Poštenje i principijelnost se isplate: Zikrija Duraković,poslanik u Skupštini Usk-a’Pokreta POMAK

Prije svega jedna od najbitnijih činjenica po kojoj ćemo pamtiti Durakovićev protekli mandat, jeste principijelnost i odanost ideji koja je formirana na samom početku ovog saziva Skupštine USK.

 

Zikrija Duraković, bivši načelnik općine Bužim i aktuelni zastupnik u Skupštini USK ispred pokreta POMAK, na ovim izborima nalazi se na poziciji broj 3 kao kandidat za Skupštinu USK.

 

Prije svega jedna od najbitnijih činjenica po kojoj ćemo pamtiti Durakovićev protekli mandat, jeste principijelnost i odanost ideji koja je formirana na samom početku ovog saziva Skupštine USK. Na audio snimcima koji su “isplivali” u javnost prilikom usvajanja posljednjeg budžeta USK, Durakoviću je “nuđeno” nekoliko institucija u kantonu, direktorskih mjesta, a sve zbog njegove ruke koja je mogla biti presudna u donošenju, pa možda i najlošijih odluka po Krajinu.

Osim što nije pristao na političku trgovinu i hrabro vladajućoj strukturi i predsjedavajućem Razimu Halkiću rekao NE, Duraković će sve gore navedene učesnike u ovoj lopovskoj trgovini tada prijaviti i Tužilaštvu USK.

Poslušajte snimak na kojem predsjedavajući Razim Halkić (SDP) nudi Zikriji Durakoviću i ostalim zastupnicima sve i svašta kako bi pristao biti dio vladajuće većine.

 

Snimak možete poslušati klikom na ovaj LINK.

 

Djelovanje POMAK-a nakon 2. oktobra ukoliko budemo učestovali u vlasti USK fokusiraće se na donošenju Odluka koje će biti primjenjive odmah. Za one odluke koje traže reformske procese, pokrenućemo sa mrtve tačke i naše građane obavijestiti o načinu rješavanja tih problema.

 

Novac  za izgradnju Doma zdravlja u Bihaću u iznosu od 6 miliona stoji doznačen na računu ove ustanove. Vlast je izgubila dvije godine od potresa koji je razorio ovu zdravstvenu ustanovu i stvari nije pomakla sa mrtve tačke. Naravno da će oni što upravljaju sa ovom zdravstvenom ustanovom reći da kasne zbog različitih elaborata, dozvola itd., ali građani  znaju da se za dvije godine moglo doslovno sve pripremiti za izgradnju Doma zdravlja Bihać. Naši zdravstveni radnici koji su radili u kontejnerima i  građani koji su čekali na kiši i snijegu čekajući da ministar zdravstva “uveže” neke kontejnere, zaslužuju bolju zdravstvenu zaštitu.

 

Također, ukoliko POMAK bude učestvovao u vlasti na USK,  novac  će se trošiti transparentno i srazmjerno na sve općine USK kada je u pitanju zdravstvo.

Također, po uzoru na grad Bihać politika se treba vratiti u zvanične institucije, a novac iz rezervi budžeta Kantona se neće dijeliti po kafanama.

 

Postoji još nekoliko stvari koje se mogu uraditi u kratkom vremenu. Vlada Unsko-sanskog kantona na svom računu ima 40 miliona maraka i za taj novac se mogla osigurati subvencija građanima prilikom nabavke energenata, ponajviše ogrijevnog drveta i peleta. Međutim, premijer i Vlada umjesto da subvencioniraju te nabavke, oni pišu pisma Vijeću ministara da se omogući izvoz, pa je jasno ko je danas na strani građana, a ko na strani tajkuna koji su se na isti način bogatili i u proteklom ratu.

 

Politika u Unsko-sanskom kantonu se neće i ne smije voditi zbog pojedinaca, institucije ne postoje zbog nečijih supruga, kumova, prijatelja i stranačkih drugova. Izvještaj se treba podnositi građanima koji su nas birali, a ne pojedincima koji danas imaju svoje privatne ministre i direktore i na taj način upravljaju Kantonom.

 

Nadalje, kada je u pitanju Zakon o socijalnoj zaštiti, Skupština treba da na prijedog Vlade donese usklađivanje istog Zakona sa federalnim, kako bi omogućili isplatu dječijeg doplatka sa nivoa Federacije. Tu se i ogleda problem vladajućih stranaka, koje bi sa malo dobre volje mogle stvari pokrenuti nabolje. Svima je do sada i postalo jasno da se Skupština USK sazivala samo kako bi se dijelo novac i kupovale ruke i ručice koje su bile presudne u donošenju odluka. Također, što prije su na potrebni zakonski i podzakonski akti kada su u pitanju Robne rezerve Unsko-sanskog kantona, jer gledajući sadašnje stanje, ne možemo biti sigurni u kojem pravcu će se kretati  iste stvari zbog trenutne situacije u Evropi i svijetu. Našim građanima moramo osigurati robne rezerve i na djelu im pokazati da im vlast stoji na raspolaganju, da je novac koji su dali kroz poreze i druge namete u suštini njihov i da im kroz različite benefite treba biti vraćen, ističe Zikrija Duraković predsjednik POMAKA i aktuelni zastupnik u Skupštini USK.