Razvili su cjepivo za liječenje raka?!

Razvili su cjepivo za liječenje raka?!

U prvi ispitivanje na ljudima bit će uključeno 80 pacijenata iz Velike Britanije kojima je dijagnosticiran rak pluća

Ekipa znanstvenika koja stoji iza Oxfordovog cjepiva protiv Covida stvorila je još jedno cjepivo koje bi, kako navode, moglo značajno unaprijediti liječenje raka. Nakon obećavajućih rezultata ispitivanja na životinjama, cjepivo bi sada trebalo biti testirano na ljudima.

Kako piše The Sun, novi potencijalni lijek kombinira se s postojećom imunoterapijom koja ljudski imunološki sustav potiče na borbu protiv raka. Ta je kombinacija, tijekom ispitivanja, uspješno smanjila veličinu tumora kod miševa, a čak je i povećala stopu preživljavanja.

Prvo ljudsko ispitivanje uključivat će 80 pacijenata s dijagnosticiranim nedrobnoćelijskim karcinomom pluća – jednim od najčešćih i najozbiljnijih tipova raka u Velikoj Britaniji, koji svake godine doživi 47.000 ljudi.

Profesor Adrian Hill, direktor Instituta Jenner na sveučilištu, rekao je: “Ova nova platforma za cjepiva ima potencijal revolucionirati liječenje raka.”

Cjepivo je, inače, bazirano na vektorskoj tehnologiji korištenoj kod stvaranja AstraZenecinog cjepiva protiv koronavirusa, a također se daje u dvije doze koje bi trebale potaknuti tijelo da reagira na MAGE proteine kakve možemo naći na površini stanica raka .

Profesor tumorske imunologije s Oxforda Benoit Van den Eynde kaže da se MAGE proteini, prilikom korištenja terapije, pretvaraju u “crvene krpe” za stanice imunološkog suatava koje bi trebale uništiti tumore. Cilj terapije je, dakle, potaknuti imunološki sustav pacijenta na borbi protiv malignih stanica.

Dosadašnje imunoterapije davale su obećavajuće rezultate u liječenju raka, ali ipak, neki pacijenti nemaju dovoljno T-stanica u svom tijelu kako bi se uspješno borili protiv tumora. Namjera cjepiva je povećati količinu tih stanica, a ispitivanja kod miševa pokazala su da bi to moglo funkcionirati.