Reisu-l-ulema Kavazović: Budimo milostivi prema Allahovim stvorenjima i neka se na nama vidi da postimo

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas ramazansku poruku muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori.

 

Poruku reisu-l-uleme povodom nastupajućeg mubarek mjeseca ramazana prenosimo u cijelosti:

 

Draga braćo i drage sestre!

 

Večeras ulazimo u veličanstveni ramazan, mjesec posta i bogobojaznosti. Ulazimo u jedno sveto vrijeme, koje je osjetljivo i u kojem se vrijednosti uvećavaju.

 

Ove godine u njega ulazimo pod motom “Porodica u ramazanu – Ramazan u porodici”. Stoga, neka ramazan dotakne svaku našu porodicu, i svako srce koje u sebi nosi vjerovanje u Allaha, dž. š.

 

Taj dodir neka bude blagoslovljen, i neka unose život i vjeru u ono što dotakne.

 

Predaje nam govore da je Božiji Poslanik, a. s., bio najdarežljiviji čovjek, a da je posebno darežljiv bio u ramazanu. Budimo, dakle, i mi posebno darežljivi.

 

Neka nijedan vjernik ne ostane usamljen i napušten. Allah je milostiv, a Njegova milost je u ovom mjesecu još veća.

 

Budimo milostivi i mi prema Njegovim stvorenjima i neka se na nama vidi da postimo. Čuvajmo se onog zabranjenog, i budimo aktivni na planu dobra, neka svi osjete blagodat našeg posta.

 

Bože naš, nas i naše porodice uvedi blago u mjesec svoje milosti, otvori nam puteve prema njegovim blagodatima i primi od nas svako dobro koje u njemu učinimo.

 

Ramazan šerif mubarek olsun.