Reisul-ulema Kavazović: Politički akteri u BiH moraju pokazati odgovornost za stanje u zemlji

Politički akteri u Bosni i Hercegovini moraju pokazati odgovornost za stanje u zemlji i u potpunosti je preuzeti, izjavio je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

 

Kavazović je za Agenciju MINA izjavio da političari u BiH također trebaju prestati očekivati rješenje od međunarodnih aktera pa i Ureda visokog predstavnika (OHR), osim kada je to u skladu s odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma nužno.

 

Poručio je kako će bilo kakvo nedosljedno i pristrano nametanje novih pravila za konstituiranje vlasti samo dodatno destruirati ionako ruiniran stepen društvenog povjerenja u političke institucije vlasti, kako domaće tako i međunarodne.

 

“Vrijeme je da svi pokažu veći stepen odgovornosti, i političke partije i međunarodni zvaničnici, OHR i zapadne ambasade, kao i članice Vijeća za implementaciju mira (PIC). Dodatne podjele i polarizacija društva samo komplikuju političke i svake druge okolnosti u državi što se reflektuje na sve građane pa i vjerske zajednice”, kazao je reisul-ulema.

 

Na kraju je političkim i društvenim akterima poručio da trebaju tragati za rješenjima koja su rezultat dogovora i kompromisa, a izbjegavati sve što vodi daljoj polarizaciji društva.