Srpska pravoslavna crkva odlikovala osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja

Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodelila je orden Svetog vladike Mardarija lider radikalnog SRS-a i osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju, saopćeno je iz Srpske radikalne stranke.

 

Orden Šešelju je uručio vladika bački Irinej koji je poručio “da mu je pripao dio časti i prijatna dužnost da u ime preosvećenog vladike Longina uruči ovaj divni orden, napravljen u ime jednoga divnog Božijeg ugodnika, svetitelja, našeg gotovo savremenika, Svetoga brata Mardarija“.

 

Šešelj je rekao da mu je veliko zadovoljstvo i čast da on “kao nedostojan“ primi ovo visko crkveno odlikovanje.

 

Lider radikala dodao je i da kada je svojevremeno, kada je boravio u Americi, Кanadi i Australiji, zatekao tamo Srbe “podijeljene, zavađene na krv i nož“.

 

“Ja sam se trudio, na svakom mjestu gdje sam boravio, da se taj raskol prevaziđe, da se crkva ponovo ujedini i imao sam prilično uspjeha. Po prvi put su jedni drugima dolazili u crkvene domove, u crkve, manastire, a onda je dolazak na čelo srpske crkve patrijarha Pavla širom otvorio put da se to zaista i postigne“, rekao je osuđeni ratni zločinac Šešelj.

 

Podsjetimo, Vojislav Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premiještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992.

 

Šešelj je na mitingu SRS, 6. maja 1992. godine, pročitao spisak od 17 “nelojalnih” Hrvata koji su odmah morali da se isele iz svojih kuća.

 

To se smatralo početkom progona Hrvata iz tog mjesta, koji su u njemu tada činili većinu stanovništva, da bi danas u njemu živelo 80 odsto Srba. Snimak mitinga u Hrtkovcima je jedan od dokaza koje je Tužilaštvo izvodilo u Hagu.