Šta se dešava: Ruski oligarsi umiru jedan za drugim

Švedski analitičar Anders Aslund je naveo kako su Putinu špijuni dostavili dvije liste za odstrel i da ih je ruski predsjednik odobrio bez gledanja

 

Misteriozne smrti ruskih oligarha su izazvali svjetsku pažnju. Kako je CNN pisao prošle sedmice, petorica istaknutih ruskih poduzetnika su navodno počinili samoubistvo, a četvorica su bila povezana ili s Gazpromom ili njegovim podružnicama.

 

Trojica od njih petorice su prije svoje smrti, navodno, ubili svoje porodice. Američki “New York Post”, je također pisao o ruskim oligarsima, navodeći “Putinove otiske” u svemu tome.

 

Dan nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, 25. februara, zamjenik direktora Gazproma Aleksander Tjulakov je pronađen obješen u garaži luksuzne kuće. Ruski mediji su ponovo izvijestili da se radilo o samoubistvu, dok je Daily Mail naveo pojedine izvještaje u kojima su bile navedene povrede od premlaćivanja.

 

Tri dana nakon smrti Tjulakova, Mihail Votford je pronađen mrtav u britanskom gradu Sureju. I on je kao ranije spomenuti oligarsi stekao bogatstvo u ruskom plinskom i naftnom biznisu.

 

Mjesec dana od početka napada na Ukrajinu, 25. marta, mrtav je pronađen i milijarder Vasilij Melnikov, direktor tvrtke za medicinsko snabdijevanje “MedStom”. Zajedno sa njim mrtvi su pronađeni njegova supruga Galina i dva sina u Nižnjem Novgorodu. Melinikovu je prerezana arterija, a noževi su pronađeni na mjestu zločina, navele su ruske novine “Kommersant”. Inače, MedStom je doživio velike finansijske gubitke zbog sankcija koje je Zapad uveo Rusiji nakon napada na Ukrajinu.