Stručnjaci najavili nove erupcije vulkana na La Palmi, zatvoren i aerodrom(VIDEO)

Vlasti u Španiji su u subotu zatvorile aerodrom La Palma nakon što je nastao novi otvor u vulkanu Cumbre Vieja, uzrokujući širenje pepela po ostrvu, a stručnjaci upozoravaju da bi moglo doći do još većih erupcija u skorije vrijeme.

Letovi sa španskog ostrva otkazani su ove sedmice kao posljedica erupcije vulkana, koja je počela prošle nedjelje, ali ovo je prvi put da je aerodrom potpuno zatvoren.
Saopćili su da vulkan “ulazi u novu eksplozivnu fazu” nakon što su se tone lave izlile niz padine planine tokom vikenda. Institut za vulkanologiju Kanarskih ostrva Involcan dodao je da je novonastali “otvor za emisiju” zapadno od početnog otvora.

Operaterka aerodroma La Palma Aena je na Twitteru objavila da “ne radi zbog nagomilavanja pepela”. Ostali aerodromi na Kanarskim ostrvima još su radili u subotu, ali su neke aviokompanije obustavile letove.
“Poslovi čišćenja su počeli, ali situacija se može promijeniti u bilo kojem trenutku”, rekla je Aena zabrinutim putnicima i stanovnicima.
Radnici u zaštitnoj opremi čistili su pepeo dok su putnici pokušavali promijeniti karte kako bi ušli na sljedeće dostupne letove.

Međutim, zatvaranje je značilo da su oni koji su pokušali pobjeći s otoka zakasnili, zbog čega su neki pokušali rezervisati karte za trajekte za obližnje Kanarsko ostrvo odakle su mogli letjeti.

“Mjerenja nadziranja vulkana sprovedena od početka erupcije zabilježila su najveću energetsku aktivnost do sada tokom petka popodne”, saopćile su hitne službe.
U petak su vlasti evakuisale gradove Tajuya, Tacande de Abajo i dio Tacande de Arriba koji još nije bio napušten.
Evakuiranima je ranije rečeno da se neće moći vratiti svojim kućama kako bi pokupili svoje stvari zbog “evolucije vulkanske opasnosti”.
Od početka erupcije prije sedmicu dana, vulkan Cumbre Vieja izbacio je hiljade tona lave, uništio stotine kuća i prisilio na evakuaciju više od 6.000 ljudi. Još nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.