Vjernici u BiH danas obilježavaju Dan ašure: Mnoge porodice toga dana pripremaju jelo ašuru-Dijeli se rodbini, prijateljima i potrebnim kao znak pažnje i ljubavi

Centralni program u povodu Dana ašure, za područje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, bit će upriličen danas u Hadži Sinanovoj tekiji u Sarajevu.

Među Bošnjacima Dan ašure se obilježava posebnim vjerskim programima, običaj je da mnoge porodice toga dana pripremaju jelo ašuru.

– Jevmu ašura, deseti dan hidžretskog mjeseca muharrema je mubarek dan, dan bereketa, pa iskoristimo to vrijeme za hajr – izjavio je za Agenciju MINA Sead Halilagić, šejh Hadži Sinanove tekije u Sarajevu, povodom Dana ašure, koji se prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH obilježava danas.

Preporuka Božijeg poslanika Muhameda a.s. je da se posti 9. i 10. muharem, ili 10. i 11. dan ovoga mjeseca.

Šejh Halilagić je naveo da se u hadisima kaže da je Allahov Poslanik postio Dan ašure i naredio da se posti taj dan, te da post na Dan ašure briše grijehe iz prošle godine.

Kako je objasnio, mudrost posta Dana ašure je u tome što je na taj dan Allah darovao svoju milost i spasio mnoge poslanike i njihove sljedbenike od velikih zuluma kojima su bili izloženi.

– Na Jevmu-ašuru su bili spašeni Adem a.s., Nuh a.s., Ibrahim a.s., Jakub a.s., Ejub a.s., Musa a.s. i neki drugi poslanici, te je ovaj dan nazvan i Idul-enbija– Bajram Božijih poslanika. Najbolji džemat je džemat poslanika i evlija pa im se i mi priključimo, bar u ovom danu. Muhamed a.s. je ovaj dan  postio i rekao: ‘Ovaj post pokazuje da je vjera Allahovih poslanika jedna, te da je islam blagodat za cijeli ljudski rod.‘ Ne budimo nemarni i ne propuštajmo ukazanu Allahovu milost, već je sa zadovoljstvom i zahvalnošću prihvatimo – naglasio je šejh Halilagić.

Kazao je i kako se prenosi da se poslanik Nuh sa svojim sljedbenicima, nakon opšteg šestomjesečnog potopa, na Jevmu-ašuru iskrcao na planinu Džudij i da je iz zahvalnosti Allahu taj dan postio i naredio i drugim da poste.

– Predanja navode da im je bilo ponestalo hrane pa je Nuh a.s. nakon što se potop povukao, skuhao preostalu hranu te su tim jelom iftarili. To je bilo prvo jelo koje je skuhano na zemlji nakon potopa. Jelo je nazvano ašura. Ljudi su to prihvatili za običaj i održali ga do danas. I mi ovdje u Bosni  ga redovno spravljamo i dijelimo rodbini, prijateljima i potrebnim kao znak pažnje i ljubavi. Izgrađujmo zajedničke bratske odnose i pomažimo se u hajru/dobru – poručio je, između ostalog, šejh Halilagić.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba