Zelenski upozorio: Neće biti pregovora ako Rusija održi referendume o odcjepljenju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je jučer da pregovori s Rusijom neće biti mogući ako održi referendume u okupiranim područjima njegove zemlje.

Ruske snage i njihovi separatistički saveznici sada kontroliraju velike dijelove teritorija u Donbasu, na istoku Ukrajine, i na jugu zemlje. Tamošnji dužnosnici rekli su da bi mogli organizirati referendume.

U svom večernjem obraćanju Zelenski je rekao da Kijev ustraje u svom stajalištu da neće prepustiti nimalo teritorija Rusiji.

– Pozicija naše zemlje ostaje onakva kakva je uvijek bila. Nećemo se odreći ničega što je naše. Ako okupatori krenu putem pseudoreferenduma, uskratit će si bilo kakve izglede za pregovore s Ukrajinom i slobodnim svijetom, koji će ruskoj strani očito u nekom trenutku trebati – rekao je.

Ruski i ukrajinski dužnosnici održali su nekoliko krugova razgovora od početka invazije u februaru, ali postignut je slab napredak i od kraja marta nije bilo sastanaka, a za to se dvije strane međusobno okrivljuju.

Ruske snage drže većinu Hersonske oblasti na jugu Ukrajine i mjesni dužnosnici rekli su da bi mogli organizirati referendum o priključenju Rusiji za nekoliko sedmica ili mjeseci. Proruski separatisti održali su referendume o neovisnosti u Donbasu i proglasili tzv. narodne republike. Kremlj ih je priznao pred početak invazije, podsjeća Hina.

Guverner Luhanska, regije koja je gotovo u cijelosti pod ruskim nadzorom već nekoliko sedmica, rekao je tokom vikenda da Rusija priprema novi referendum u novoosvojenim područjima i da stanovnicima nudi povlastice ako se odazovu.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba