“BiH bi se mogla raspasti, povratak sukoba je vrlo realan”

U izvješću za UN, u koji je Guardian dobio uvid, Schmidt je rekao da će, ako srpski separatisti izvrše svoju prijetnju o ponovnom stvaranju vlastite vojske cijepanjem nacionaVISOKI predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt upozorio je da je zemlja u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji “vrlo stvarna” mogućnost povratka sukoba, piše Guardian.lnih oružanih snaga na dva dijela, više međunarodnih mirovnih snaga biti poslano natrag kako bi zaustavilo klizanje prema novom ratu.

Vijeće za vanjske poslove EU u listopadu je potvrdilo podršku nastavku misije EUFOR-a, vojnih snaga pod vodstvom Europske unije, koji nadgleda implementaciju vojnog dijela Daytonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini. Pritom su istaknuli posvećenost europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

“Najveća egzistencijalna prijetnja u poslijeratnom razdoblju”

U svom prvom izvješću otkako je preuzeo dužnost u kolovozu, Schmidt, bivši ministar njemačke vlade, upozorio je da se Bosna suočava s “najvećom egzistencijalnom prijetnjom u poslijeratnom razdoblju”.
Čelnik bosanskih Srba, Milorad Dodik, prijeti povlačenjem iz institucija na državnoj razini, uključujući nacionalnu vojsku izgrađenu uz međunarodnu pomoć tijekom posljednjih četvrt stoljeća, i rekonstruiranjem srpskih snaga. Dodik je 14. listopada rekao da će natjerati bosansku vojsku da se povuče iz Republike Srpske tako što će opkoliti njene vojarne i da, ako zapad pokuša vojno intervenirati, on ima “prijatelje” koji su obećali da će ga podržati, referirajući se na Srbiju i Rusiju.
Policija bosanskih Srba izvela je prošlog mjeseca “kontraterorističke” vježbe na planini Jahorini, odakle su srpske snage bombardirale Sarajevo tijekom opsade 1992.-1995.

“Dodik ugrožava mir i stabilnost regije”

“Ovo je jednako odcjepljenju bez proglašenja”, napisao je Schmidt u izvješću dostavljenom glavnom tajniku UN-a Antóniju Guterresu. Kazao je da Dodikovi postupci “ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regije već – ako na njih ne odgovori međunarodna zajednica – mogu dovesti do poništavanja samog [Daytonskog mirovnog] sporazuma”.
“Nedostatak odgovora na trenutnu situaciju ugrozio bi Daytonski sporazum, dok bi nestabilnost u BiH imala šire regionalne implikacije. Izgledi za daljnje podjele i sukobe su vrlo stvarni”, istaknuo je Schmidt.

Moskva prijeti

Schmidtova upozorenja izrečena su dok je Vijeće sigurnosti UN-a pripremalo svoju godišnju rezoluciju kojom se obnavlja mirovni mandat za EUFOR. Moskva prijeti blokiranjem rezolucije ako se iz nje ne izbace svi dijelovi u kojima se spominje Ured i funkcija Visokog predstavnika Christiana Schmidta.
Kremlj se usprotivio Schmidtovom imenovanju putem Vijeća za provedbu mira, tijela osnovanog za provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma, i odbija priznati njegovu vlast.
Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Gabriel Escobar rekao je Kongresu prošlog tjedna da SAD radi s EU kako bi “se uvjerio da postoje posljedice za bilo koje nezakonite ili destabilizirajuće akcije” u BiH.