Njemačkoj hitno trebaju radnici, kritično je u tri oblasti: ‘Situacija će biti znatno gora’

To da ih nigdje u zemlji nema dovoljno. Naime, oko 133.000 radnih mjesta u zdravstvu i socijalnim službama je dugo otvoreno jer nema kavalifikovanih kandidata da ih popune.

Brojke iz studije Centra za kompetencije i struke (Kofa) i sindikatima bliskog Instituta za njemačku privredu (IW) jesu iz prošle godine, ali stanje se u međuvremenu samo marginalno popravilo.

Nejmačka generalno trpi deficit stručne radne snage, a četvrtina manjka otpada na oblasti koje studija pominje.

Uprkos laganog popuštanja, upozorio je glavni autor studije Jurek Tiedemann, stanje je nadalje “veoma napeto” i u narednim godinama se očekuje znatno pogoršanje.

Najveće usko grlo je u vrtićima – njima je tokom prošle godine u prosjeku nedostajala 21.000 vaspitača.

U sistemu socijalnog, osim manjka radnika, prepoznaje se i strukturni problem. Više od 80 posto zaposlenih su žene, a više od polovine ne radi puno radno vreme – to je dijelom zbog preopterećenih vrtića.

“Zaposlene majke često redukuju radno vreme da se staraju o djeci koju nemaju kome da ostave,” rekao je Tideman.

Generalno, staranje o deci je centralno pitanje rješavanja manjka radne snage u Nemačkoj, jer ono otežava i vrbovanje prijeko potrebnih radnika iz uvoza.

Studija ukazuje na izrazito teško stanje i u zdravstvu, bolnicama i zbrinjavanju starih. Sve to isto ograničava radnu fleksibilnost ljudi koji imaju bolesne ili stare u porodici.

Problem se, pritom, isto zaoštrava, starenjem stanovništva. Prema procjeni statističara, Njemačkoj će 2049. biti potrebnoi najmanje 280.000 staračkih negovatelja više nego što ih ima sada, javlja , prenosi Radiosarajevo.

Izvor vijesti: haber.ba