Biden: ‘Užasan podsjetnik na rusku brutalnost’

Rusija je u ponedjeljak usred dana projektilom raznijela bolnicu u Kijevu i zasula projektilima druge gradove diljem Ukrajine, ubivši najmanje 36 civila u najsmrtonosnijem valu zračnih napada u posljednjih nekoliko mjeseci.

Washington je bio najveći pobornik Ukrajine usred ruske invazije koja je počela u februaru 2022. SAD su Ukrajini pružile više od 50 milijardi dolara vojne pomoći od 2022. Dok se svjetski lideri pripremaju za odlazak na samit NATO-a koji počinje u utorak u Washingtonu, Ukrajina je pozvala partnere Kijeva da daju čvrst odgovor na napad od ponedjeljka.

– Ruski raketni udari koji su danas ubili desetine ukrajinskih civila i izazvali štetu i žrtve u najvećoj dječjoj bolnici u Kijevu užasan su podsjetnik na rusku brutalnost – naveo je Biden u saopćenju koje je objavila Bijela kuća.

Biden je u svojoj izjavi dodao da će Washington i njegovi saveznici u NATO-u ove sedmice objaviti nove mjere za jačanje ukrajinske protuzračne odbrane.

– Kritično je da svijet nastavi da stoji uz Ukrajinu u ovom važnom trenutku i da ne zanemarimo rusku agresiju – poručio je Biden, piše Fena.

Izvor vijesti: haber.ba