Bjelorusija započela provjeru spremnosti za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja s Rusijom

Državna novinska agencija Belta citirala je ministra odbrane Viktora Khrenina koji je rekao da je predsjednik Aleksandar Lukašenko naredio iznenadnu inspekciju snaga zaduženih za takvo oružje.

Tokom inspekcije će se “provjeravati čitav niz aktivnosti od planiranja, pripreme i upotrebe udara taktičkim nuklearnim oružjem“, rekao je Khrenin.

Provjere su uključivale raketni divizion Iskander i eskadrilu aviona Su-25, dodao je on.

Lukašenko je u aprilu rekao da je “nekoliko desetina” ruskog taktičkog nuklearnog oružja raspoređeno u Bjelorusiji prema sporazumu koji su on i predsjednik Vladimir Putin prošle godine objavili kao mjeru za odvraćanje Zapada.

Taktičko nuklearno oružje je dizajnirano za upotrebu na bojnom polju, za razliku od strateških bojevih glava dizajniranih da zbrišu čitave neprijateljske gradove.

Rusija je u ponedjeljak saopćila da će vježbati raspoređivanje takvog oružja u sklopu vojne vježbe nakon, kako je navedeno iz Moskve, prijetnji Francuske, Britanije i Sjedinjenih Država.

Portparol ukrajinske vojne obavještajne službe rekao je da Kijev nije vidio ništa novo u vježbi, jer je “nuklearna ucjena stalna praksa Putinovog režima“.

Izvor vijesti: haber.ba