Britanac tuži AstraZenecu zbog ozbiljnih nuspojava: ‘Sjena sam onoga što sam bio

Smatra da je farmaceutski div preuveličao efikasnost vakcine i umanjio njene rizike.

“Uzeo sam ga kako bih zaštitio starije ljude oko sebe. AstraZeneca i vlada moraju objasniti rizik kad god uzimate lijek. Ako postoji rizik – imam mladu porodicu – nikad ga ne bih uzeo”, kazao je.

Deset dana nakon što je primio prvu dozu vakcine, probudio se s jakom glavoboljom, počeo je povraćati i imao je problema s govorom. Prevezen je u bolnicu gdje mu je dijagnostikovan izljev krvi u mozgu te ugrušak koji je sprječavao otjecanje krvi iz mozga.

Operisan je i bio je u komi nešto više od mjesec dana. Njegovoj ženi Kate rekli su da čak i ako preživi više nikada neće biti isti. Scott danas ima loše pamćenje, ima problema s čitanjem, pisanjem, slušanjem i govorom, djelomično je slijep na oba oka te pati od bolova i umora.

“Sve u vezi mene se promijenilo. Sve je teško. Sretan sam što sam živ. Ali ja sam sjena onoga što sam bio i svaki dan je težak”, naveo je. Scottu je isplaćeno 120.000 funti iz vladinog programa plaćanja štete od vakcine.

Više nije sposoban za rad, tako da ovaj novac ne može biti zamjene za prihode koje je imao kao IT stručnjak.

“Da je Jamie doživio saobraćajnu nesreću, postojalo bi osiguranje koje bi pokrilo povrede i gubitak prihoda”, poručila je njegova supruga.

Da bi dobili punu isplatu od 120.000 funti kao odštetu za posljedice vakcinisanja, podnositelji zahtjeva moraju imati najmanje 60% invaliditeta. Oni s nižim stepenom invaliditeta ne ispunjavaju uslove.

Vakcinu AstraZeneca razvili su naučnici sa Univerziteta u Oxfordu. Vakcina je prošla kroz ubrzano testiranje i licenciranje zbog hitnosti te je odobrena za hitnu opskrbu u decembru 2020. Vlada i mnogi ljekari uvjeravali su javnost da je vakcina sigurna i pozivali ljude da se vakcinišu.

U proljeće 2021. pojavili su se izvještaji širom Evrope o ljudima koji su patili od neuobičajenog zgrušavanja krvi nekoliko dana nakon vakcinisanja.

“Već početkom marta 2021. druge su evropske zemlje povukle ili suspendovale ovaj proizvod s tržišta jer su uočile problem”, rekla je Sarah Moore, advokatica koja zastupa Scotta i druge tužioce.

“Naš argument je da na datum kada je Jamie vakcinisan nije bilo upozorenja. Sada, ako ćete uzeti zdravu osobu i dati joj bilo koji medicinski proizvod, onda bi općenito većina ljudi prihvatila da mora postajati upozorenje unutar literature o proizvodu koje specificira taj rizik, posebno kada govorimo o težini rizika u ovom kontekstu”, dodala je,pišu Vijesti

AstraZeneca kaže da je ažurirala informacije o vakcini u aprilu 2021. kako bi naglasila mogućnost da u vrlo rijetkim slučajevima vakcina može biti okidač za trombozu sa sindromom trombocitopenije.

“Naše saosjećanje je sa svima koji su izgubili svoje voljene ili prijavili zdravstvene probleme. Sigurnost pacijenata naš je najveći prioritet, a regulatorna tijela imaju jasne i stroge standarde kako bi osigurala sigurnu upotrebu svih lijekova, uključujući vakcine.

Na temelju dokaza u kliničkim ispitivanjima i podataka iz stvarnog svijeta, vakcina AstraZeneca-Oxford kontinuisano se pokazalo sigurnosno prihvatljivim, a regulatori širom svijeta dosljedno tvrde da dobrobiti cijepljenja nadmašuju rizike od iznimno rijetkih potencijalnih nuspojava učinci”, brane se iz AstraZenece.

Izvor vijesti: haber.ba