Island u grotlu ,najjače erupcije vulkana od decembra

Snažni i brzi tokovi lave počeli su da teku kasno sinoć, ali vlasti navode da su se od tada značajno smanjili, preneo je BBC. Aktivnost oko pukotine, prvobitno dugačke tri kilometra, je nestala.Meteorološka kancelarija Islanda saopštila je da potoci lave i dalje teku, ali smanjenom brzinom. Na jugu Islanda od sinoć je na snazi vanredno stanje. Direktor Islandske civilne odbrane Vidir Rejnison rekao je da je urađeno sve što je moglo da se uradi i da je sada najveća briga kako će lava uticati na infrastrukturu,piše Nova.rs

Vulkan na islandskom poluostrvu Rejkjanes eruptirao je juče, četvrti put od decembra, izbacujući velike količine lave u vazduh. Smatra se da je ovo najjača erupcija od decembra. Ljudi su evakuisani i iz popularnog turističkog mesta, spa centra Plava laguna.Prethodni put vulkan je proradio početkom februara, što je dovelo do prekida centralnog grejanja za 20.000 ljudi, dok je lava uništila puteve i cevovode. Reč je o sedmoj erupciji u oblasti Rejkajnesa od 2021.

Island je seizmičko i vulkansko žarište pošto se nalazi između evroazijske i severnoameričke tektonske ploče, koje se kreću u suprotnim smerovima. Na Islandu postoji više od 30 aktivnih vulkana.

Izvor vijesti: haber.ba