Italija uvodi bizarnu zabranu: Tiče se pizze i sladoleda

Jedan od najpoznatijih italijanskih gradova iznio je kontroverzan prijedlog – da se zabrani prodaja sladoleda i pizza. Ali nema razloga za paniku jer to važi samo za period poslije ponoći.

Zabrinutost zbog buke

Milano bi trebalo da “zamrzne” dva omiljena italijanska kulinarska blaga tokom kasnih sati, jer grad ima za cilj da obuzda bučne grupe koje se gomilaju na ulicama.

Novi zakon će ciljati na uživanje u kasnim noćnim satima koje privlače grupe ljubitelja i turista, kao što su sladoled i pizza, navodeći zabrinutost zbog buke, smeća i javnog reda.

Marko Graneli, zamjenik gradonačelnika, rekao je:

– Cilj je da se pronađe balans između druženja i zabave, ali i mira i spokoja stanovnika.

Prema novom prijedlogu, zabrana bi se odnosila isključivo na konzumiranje na otvorenom, počevši od 00.30 ujutro radnim danima i 1.30 ujutro vikendom, od maja do novembra.

Zabrana će biti provedena u oblastima kao što su Nolo, Lacareto, Melzo, Izola, Sarpi, Via Cesariano, Arco della Pace, Como-GaeAulenti, Porta Garibaldi, Brera, Ticinese i Darsena-Navigli. prenosi Avaz.

Stanovnici i preduzeća imaju rok do početka maja da izraze svoju zabrinutost i predlože izmjene novog zakona.

Ovaj potez označava reviziju slične ideje od prije skoro deceniju, kojoj su se stanovnici Milana oštro usprotivili i koju su kasnije napustili 2013.

Gradonačelnik Đulijano Pizapija bio je primoran da preokrene svoj prijedlog da se zabrani ponoćno grickanje nakon što se suočio sa sve većim pritiskom protesta koji su potresli njegovu administraciju, piše 24sedam.rs.
Selfi žarišta

Tvrdio je da je formulacija direktive pogrešna i da nije postojala namjera da se zabrani noćna prodaja sladoleda ili bilo koje druge hrane ili pića.

On je tada rekao, a prenio je Independent:

– Ako je došlo do naše greške, ona je već ispravljena.

Italijani, ali i svi drugi mogu da jedu sladoled danju i noću gdje god žele. Možda je došlo do greške u tumačenju pravila, ili možda greške u načinu na koji su stvari napisane.

A kolika su napast postali turisti za italijanske gradove svjedoči i to što je u aprilu 2023. malo ribarsko selo u Italiji pokrenulo nove antiturističke mjere s kaznama od 275 eura za lutanje po selfi žarištima u pokušaju da se stavi tačka na „anarhični haos“.

Izvor vijesti: haber.ba