Koordinator UN-a: “Ovo što se dešava Gazi je izdaja čovječanstva”

Martin Griffiths, koordinator Ujedinjenih nacija (UN) za hitnu pomoć, izjavio je da se Palestinci sve više suočavaju sa smrću, uništenjem i glađu.

Griffiths je na društvenoj mreži X podijelio objavu o izraelskim napadima na Gazu koji traju već šest mjeseci te je dešavanja u palestinskoj enklavi nazvao kao “izdaju čovječanstva”.
Naglasio je da su stanovnici Gaze konstantno suočeni sa smrću, uništenjem i glađu.
– Ovaj rat svakim danom oduzima živote sve više civila. Kao što smo ja i mnogi drugi mnogo puta rekli, već se mnogo zakasnilo da se ovaj rat završi, dodao je.
Griffiths je istakao da više niko nije siguran u Gazi i da nema sigurnog mjesta na tom području.
Kako je kazao, tokovi humanitarne pomoći koju dostavljaju međunarodne i regionalne organizacije u Gazu poremećeni su zbog “bombardiranja, nesigurnosti i blokiranog pristupa”.
Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.
U napadima Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 33.137 Palestinaca, uključujući najmanje 14.500 djece i 9.560 žena, a 75.815 osoba je ranjeno.
Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljenje uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, govore podaci Ujedinjenih nacija.
Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi, prenosi Anadolija

Izvor vijesti: haber.ba