MUP RS otvara istragu protiv ef. Štulanovića jer je RS nazvao “genocidnom tvorevinom”

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS otvorilo je istragu nakon što je na internetu objavljen video-snimak na kojem je prikazan Muharem ef. Štulanović, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, teolog i imam, a koji je bh. entitet nazvao “genocidnom tvorevinom”.

 

Saznaju to Nezavisne novine od izvora bliskih istrazi, a kako je zvanično potvrđeno, Javno tužilaštvo RS očekuje od MUP-a da izvrši provjere.

 

“Ovdje u džamiji, braćo, a to je surova realnost i mnogih pojedinaca po našim džamijama i džematima, i sa nama sjedi neko ko je pojedinačno baš zbog te genocidne tvorevine koja se okotila i zaživjela tog 9. januara, u vidu genocidne tvorevine RS, dana kojeg oni slave, ostao bez 17 članova najbliže rodbine.

 

Koji se, pazite to, nisu izgubili, kako se to zamumuljeno govori i predstavlja, nego su svi pobijeni i poklani samo iz razloga što nisu bili Srbi”, izjavio je Štulanović.

 

MUP RS se poziva na Krivični zakon RS. U Krivičnom zakoniku RS navodi da se ovdje radi o krivičnom djelu povreda ugleda RS i njenih naroda (član 280a), a ko to učini, zaprijećen mu je zatvor.

 

Govor je izrečen na teritoriji Federacije BiH, tačnije u Bihaću, gdje MUP RS nema ovlasti.

 

“Javno tužilaštvo očekuje od MUP-a RS da utvrdi autentičnost snimka, izvrši sve provjere, te ukoliko utvrdi postojanje osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo, dostavi krivičnu prijavu”, rečeno je za Nezavisne iz Javnog tužilaštva RS.