NA DANAŠNJI DAN – Ubijen Fikret Hodžić, jedan od najvećih sportista BIH

Znate li ko je bio Fikret Hodžić?

Da li se sjećate Fikreta Hodžića? Da li znate da je Fikret Hodžić 80-tih godina bio višestruki prvak bivše Jugoslavije, Evrope i svijeta u bodybildingu? Da, Fikret je bio šampion koji ne smije biti zaboravljen kao ni svi ostali ubijeni Kozarčani odakle je rahmetli Fikret Hodžić.

Rođen je 26. juna 1953. godine u Trnopolju, opštini Prijedor. Svoju karijeru započeo je 1973. godine a njegov uzor bodibuilding-a bio je Franco Columbu.

Fikretova supruga Suada Hodžić je ispričala kako je prvi bodibilding klub u Bosni i Hercegovini osnovao upravo njen muž Fikret, i to 1975. godine u Trnopolju. Klub su nazvali „Partizan“, a 1976. godine došla je i prva titula. Fikret je u svojoj kategoriji postao prvak tadašnje države. Na vrhu Jugoslavije u bodibildingu Hodžić se zadržao sve do 1991. godine. Titulu prvaka u kontinuitetu je branio 15 puta. Posljednju predratnu titulu, prisjetila se Suada Hodžić, Fikret je osvojio u godini kada je obilježavao 15. godišnjicu braka i isto toliko godina od osnivanja kluba.

Iz prijedorskog kraja posebno među povratnicima i prijedorčanima u dijaspori dolaze samo riječi hvale o ovom čovjeku, te bi bilo žalosno ne podsjetiti na njegov lik. Fikret Hodžić bio je dobar komšija, dobar poznanik i još bolji prijatelj. S obzirom da je bio omiljen u svom kraju i da je dio društvene naravi te da je svima činio samo dobro i humano, niko nije mogao očekivati da bi mu se sudbina mogla odviti tako krvavo tokom napada na Kozarac i Trnopolje u ljeto 1992. godine. Nažalost, njegova sudbina je prošla kroz ruke njegovih dželata te je Fikret Hodžić mučki ubijen.

Do 9. jula 1992. godine, prisjeća se Suada Hodžić, svaka kuća u Trnoplju je primila izbjeglice, pa je cijelo mjesto bilo faktički logor. Tada su najprije sakupljene izbjeglice a potom i stanovnici Trnopolja. Tog 9. jula su došli srpski vojnici i poveli Fikreta, Suadu, i dvoje maloljetne djece.

„Nedaleko od kuće su Fikreta zaustavili, a nama rekli da produžimo. Nedugo zatim iza mojih leđa se začuo rafal. Kada sam se okrenula vidjela sam Fikreta na zemlji i momka koji je držao Kalašnjikov i smijao se. Da je ko tuđi ne bi bilo toliko krivo već je to bio momak koji je trenirao kod nas, u našoj kući. Mi smo morali dalje, nije bilo povratka. Djecu sam zadržala da se ne vraćaju i ne okreću“, kazala je Hodžić i dodala kako su već prvo veče na ulazu u logor Trnopolje njenu 15-godišnju kćerku Elvisu pitali za ime, a potom je i tražili u logoru.

Suada ju je, kako je kazala, skrivala umotanu u deku sjedeći na njoj kako bi izgledalo kao da sjedi na koferu.
Fikret je ubijen u četvrtak 9. jula, a u subotu 11. jula je Suada, kako se prisjetila, uspjela izaći iz logora pod izgovorom da ide do kuće da donese djeci nešto za jelo. Fikreta je pronašla na mjestu gdje je ubijen. Pronašla je u djeverovoj kući dvije deke u koje je ubijenog muža zamotala.

„Jedanaestog jula 1992. godine bila je deportacija iz logora, to je sreća što smo preživjeli. Nakon deportacije, kad smo došli na slobodnu teritoriju tek sam tada postala svjesna šta se dogodilo i šta se moglo dogoditi“, kazala je Hodžić i dodala da je nakon skoro dva mjeseca s djecom uspjela otići do Zagreba, a potom u Austriju u Beč, gdje su imali status izbjeglice.

Za Fikretom Hodžićem, višestrukim prvakom bivše Jugoslavije, viceprvakom Evrope, prvakom Mediterana i osvajačem bronze na svjetskom prvenstvu u bodibildingu, koji je ubijen 1992. godine u Trnopolju kod Prijedora, žalio je i svjetski poznati glumac i sportista Arnold Schwarzenegger.

U pismu koje je naslovio na Fikretovog sina Džemala Hodžića, a koje je posredstvom američke ambasade u Beču 1993. godine poslao izbjegloj porodici ubijenog Fikreta, Schwarzenegger je izražavajući žaljenje zbog smrti sportiste svjetskog ranga podsjetio i kakva je sportska i ljudska veličina bio Prijedorčanin.

vrelo: aa.com.tr; inmedia.ba