Ove godine nas čeka totalno pomračenje Sunca, trajat će skoro pet minuta

Kako prenosi ScienceNews, totalno pomračenje koje će se dogoditi 8. aprila trajat će skoro pet minuta, što je duplo više od prethodnog koji se dogodio 2017. godine.

Duže vrijeme za posmatranje pomračenja i aktivnije sunce učinit će to boljom predstavom i blagodati pogotovo za naučnike koji imaju teleskope, senzore, a i satelite dostupne za proučavanje Sunca. Čak i gledaoci bez opreme trebali bi moći vidjeti strimere i izbacivanje koronalne mase, ako do njega dođe.

Mjesec će u aprilu biti u tački svoje orbite koja je relativno blizu Zemlje, zbog čega će Mjesec izgledati posebno velik. Kao rezultat toga, za svakoga ko ima dovoljno sreće da stigne do puta totaliteta – gdje mjesec potpuno blokira sunčev disk – to će biti posebno mračno pomračenje kada će Mjesec u potpunosti zakloniti Sunčev disk.

U aprilu će Sunce biti blizu solarnog maksimuma, što je vrhunac njegovog 11-godišnjeg ciklusa aktivnosti.

Kao rezultat toga, mnogo svijetlih struja plazme nalik na latice protezat će se od solarne korone, vanjske atmosfere Sunca. Povećanje solarne aktivnosti također povećava šanse za izbacivanje koronalne mase, velikog oblačića vrućeg plina zarobljenog u petlji magnetnog polja koje se odbacuje sa površine Sunca.

Ako ste jedan od sretnih desetina miliona ljudi koji će imati priliku lično uživati u totalitetu, ili među stotinama miliona u dometu djelimičnog pomračenja, ovo je astronomski događaj koji nećete htjeti propustiti, prenosi una.

Izvor vijesti: haber.ba