Preminuo Franz Beckenbauer

Popularni „Der Kaiser“ preminuo je mirno u snu tokom jučerašnjeg dana u 78. godini života. Sinonim za njemački fudbal je Franz Beckenbauer. U bogatoj fudbalskoj karijeri oborio je mnogo rekorda po kojima će ostati upamćen. Nadimak „Der Kaiser“ je dobio zbog elegantnosti i lakoće igranja tokom cijele igračke karijere.

Ostat će upisan u historiju fudbala po tome što je prvi igrač koji je odigrao preko stotinu zvaničnih utakmica za jednu od nacionalnih selekcija. Mnogi ga i danas smatraju jednim od najboljih fudbalera svih vremena. Na domaćem terenu 1974. godine osvojio je Svjetsko fudbalsko prvenstvo kao igrač, a 16 godina kasnije u Italiji kao trener popularnog „Elfa“. Osim njega, samo su Francuz Deschamps i Brazilac Zagallo uspjeli osvojiti Svjetsko prvenstvo kao igrači i treneri. S Bayernom uspio je osvojiti četiri bundesligaške titule (1969., 1972., 1973. i 1974), kao i nekolicinu evropskih trofeja. Poslije nastupa za Bayern 1977. potpisuje za New York Cosmos gdje se zadržava tri godine da bi fudbalsku karijeru okončao u HSV Hamburgeru 1982. godine.

U posljednjih nekoliko godina imao je ogromnih problema sa zdravljem, posebno nakon smrti sina Stephana 2015. godine. Suočavao se s infarktom oka, operacijom srca kao i Parkinsonovom bolesti. U javnosti se posljednji put pojavio krajem 2022. godine.
Počivaj u miru legendo njemačkog fudbala!
Napisao: Nesimović Aldin