SDA i NES u Krajini:Spojile su nas istrage o lažnim diplomama koje će mo nastojati zaustaviti

Predstavnici osmorke koja u Krajini neće biti dio vlasti ističu kako su dvije stranke spojile istrage o lažnim diplomama koje će nastojati zaustaviti

 

U Krajini se desilo nezamislivo, stranke NES (bivša A SDA) i SDA postigle su dogovor o zajedničkom formiranju vlasti. Zajedno, imaju 16 glasova i sigurnu većinu (svaka po osam zastupnika), plus uz NES ide i jedan poslanik iz SBiH, a uz SDA tri poslanika DF-a, ukoliko oni ne odluče apstinirati od ovakve koalicije, piše Oslobodjenje.

 

Svemu je predhodio dogovor da se NES sruši sa vlasti, a da novi saziv Vlade formiraju Pomak, NiP i NS sa SDA.

 

– SDA je poslala čovjeka u Sarajevo da se to potvrdi. Rekli su nam da se desilo u nevakat, kada je Sebiji Izetbegović upravo poništena diploma, ali su potvrdili dogovor. Kada su iz NES-a uvidjeli da će ostati bez vlasti u USK-u, hitno su reagovali da se organizuje susret dvije stranke na najvišem nivou. Izetbegović je došao na pola puta, oni na pola, desilo se to u Jajcu, gdje je pao dogovor. Iskorišteni smo kao jazavčari da istjeramo NES iz rupe u krilo SDA. Eto to se desilo, kazao nam je jedan član opozicije, razočaran izdajom koju su doživjeli od SDA.

 

Postavlja se pitanje da li će se i kako sve to odraziti na federalni nivo vlasti. Politički akteri u Krajini mogu razumjeti da je vlast u USK-u bila i ostala od izuzetnog značaja za NES, no interesi SDA leže na višim nivoima.

 

– Definitivno je da ima nezadovoljnih ljudi u SDA ovom njihovom pogodbom, ali su svi morali da poslušaju naređenje koje je Šemsudin Dedić donio od Bakira (Izetbegovića, op.a.), kazao nam je naš izvor.