STRAH I PANIKA MEĐU TURISTIMA U HRVATSKOJ I GRČKOJ – Kupači primijetili misteriozne promjene na tijelu prilikom kupanja u moru / “Samo krenu peckanje i svrab”

Na koži ne ostaje vidljiva iritacija, niti bilo kakav osip ili slično.

Veliki broj turista koji letuju u Hrvatskoj i Grčkoj žale se na peckanje tokom boravka u moru koje je, kako tvrde, uzorkovano planktonima u vodi.

Prisustvo planktona u morima je uobičajena pojava ali je primijetno da iz godine u godinu je sve češća pojava na koju se veliki broj žali.

Navodno, prisustvo velikog broja planktona koji su nanijeti iz dubine mora zapravo je uzorkovano visokim temperaturama koje su posledica globalnog zagrevanja.

-Od juče u Nea Flogiti kad uđemo u vodu počinje nešto da nas pecka i poslije toga se pojavljuje svrab. Voda je skroz čista, nema meduza, ne vide se trava ili alge. Da li neko zna šta bi to moglo da bude i da li je opasno, pogotovo za djecu? – napisala je žena iz Srbije na grupi Grčka info, a u komentarima dobila odgovor da su u pitanju najverovatnije planktoni.

Kupači prilikom ulaska u vodu dožive peckanje koje kada izađu na obalu kreće da svrbi ali spontano nestaje nakon kupanja i sušenja kože. Na koži ne ostaje vidljiva iritacija, niti bilo kakav osip ili slično.

Dosadašnja istraživanja nisu pokazala štetni uticaj na zdravlje kupača.

Ova pojava nije čudna i unazad godinama se dešava, a naučnici Centra za istraživanje mora Ruđer Bošković u Rovinju su još prije nekoliko godina potvrdili na prisustvo zooplaktona na području severnog Jadrana.

U pitanju su zrakaši (Radiolaria), morske planktonske praživotinje veličine 0,15 milimentara. Takođe, postoje i planktonski puževi (Creseis acicula) koji se hrane tako što izbacuju dugačke pramenove sluzi u more nalik na ribarsku mrežu.

-U moru se ovih dana mogu vidjeti blago ružičasti oblaci sitnih iglica, jer su se sitni planktonski puževi “krezei” ponovo razmnožili. Zato, ako osjetite malo peckanje i svrab dok plivate, krive su njihove igličaste krljušti od 1 cm – objasnili su naučnici tokom prošlogodišnje ljetnje sezone.

Riječ je o organizmima koji vole toplotu, a do Jadranskog mora ih nose struje iz južnih dijelova Jadranskog mora, objasnili su iz Nacionalnog instituta za biologiju u Sloveniji.

Izvor:Srbija Danas/Telegraf

Izvor vijesti: haber.ba