Vatra došla 20 metara od kuća, odbranjene su. “Turisti su bježali, ali ne zbog požara”

Najteže je u Tučepima i Podgori. Požar kod Tučepa se tijekom dana razbuktao i zaprijetio kućama u Podgori. Načelnica Podgore je nešto prije ponoći potvrdila da su kuće sačuvane.

Na požarišta u Dalmaciju stižu vatrogasci iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije, a u pomoć kolegama u Splitsko-dalmatinskoj županiji krenuli su i pripadnici Intervencijske vatrogasne postrojbe Dubrovnik.Načelnica Podgore: Turisti bježe, ali ne zbog požara nego zato što nemaju interneta
Načelnica općine Podgora Petra Radić izjavila je da je evakuirano 30-40 ljudi koji su smješteni u centru.

“Opožaren je veliki dio zaseoka, ali sve kuće su obranjene”, kazala je Radić dodavši kako je pomalo bizarno što većina turista bježi iz kuća i apartmana jer nemaju internet vezu, a ne zbog bojazni od požara.Pola sata prije ponoći, požar u Podgora Selu u zaseocima Šćekići i Marinovići stavljen je pod kontrolu, a preko noći ga je gasilo 317 vatrogasaca s Makarske rivijere i cijele Županije sa 70 vozila, a u pomoć su im pristigle kolege iz Dubrovačko-neretvanske županije, dok se očekuje dolazak i oko 100 vatrogasaca s kontinenta.

Gosti iz vila i kuća u Podgora Selu su evakuirani, vatra se bila približila 20 metara od kuća, a plameni ‘jezici‘ bili su visoki i do 30 metara, dok su Podgorani ostali u svojim objektima koje ‘brane‘ polijevajući ih vodom iz guma. Struje i dalje nema u cijeloj Podgori pa su prizori s požarišta još strašniji po mraku, a policija je zabranila prilaz Selu, piše Slobodna Dalmacija.

Zgradu Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića ekipa makarskog Crvenog križa na čelu s ravnateljem Gloryanom Grabnerom, a koja pruža prvu pomoć vatrogascima ispirajući im oči i sanirajući rane ili lakše ozljede, pripremila je kao prihvatni centar sa 50 ležajeva. Centralni stožer nalazi se u Vatrogasnom domu DVD-a Podgora gdje su nakon obilaska požarišta pristigli župan Blaženko Boban, podgorska načelnica Petra Radić te pripadnici Civilne zaštite Split – Željko Šeravić, Nikša Sladojević i Srđan Kuščević.

Kako je kazao Boban, 25 vlasnika kuća iz Sela je zatražilo premještaj u Podgoru, ali srećom su sve kuće obranjene,piše Slobodnadalmaciia

Izvor vijesti: haber.ba