IRFAN AJANOVIĆ – DOBRI ČOVJEK KOJI JE BIO POSVEĆEN RADU U KORIST NAŠE DOMOVINE I NJENIH LJUDI

Irfan Ajanović, jedan od osnivača Stranske demokratske akcije (SDA) preminuo je u 82. godini u Sarajevu.

Našeg Irfana ćemo pamtiti kao dobrog, vrijednog i predanog čovjeka, koji je u bogatoj političkoj karijeri bio posvećen radu u interesu i za korist naše Domovine i njenih ljudi.

Rođen je 1942. godine u Žepču. Nakon završene gimnazije u Zavidovićima, upisao je Pravni fakultet u Sarajevu.

Nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine, izabran je za zastupnika SDA u Skupštini Republike Bosne i Hercegovine, a 1991. godine postaje potpredsjednik Vijeća republika i pokrajina Skupštine SFRJ. Bio je član Delegacije Republike Bosne i Hercegovine 22. maja 1992. godine prilikom prijema naše države u punoprano članstvo Ujedinjenih nacija.

Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu aktivno je učestvovao u priprema i organizaciji odbrane. Pripadnici HVO-a su ga zarobili 30. juna 1990. godine u rodnom Žepču, nakon čega su ga predali tzv. Vojsci RS. Ajanović je u srpskim logorima u Tesliću, Banjoj Luci, Bosanskom Novom i Doboju 907 dana bio izložen torturama i mučenjima.

Po okončanju agresije, ponovo se posvetio politici. Građani su mu na izborima davali podršku u šest navrata, a zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bio je do 2014. godine.

Osim u politici, Ajanović je ostavio značajan trag i u poeziji i muzici. Njegove pjesme su objavljivane u različitim časopisima, a sevdalinke su interpretirali poznati izvođači narodne muzike.

Molimo Dragog Allaha da našem Irfanu podari dženet, a porodici da snage i sabura.

Dženaza Irfanu Ajanoviću bit će obavljena u srijedu 07. augusta, na Gradskom groblju Vlakovo.