Njemačke vlasti upozorile 10.000 stanovnika da ne koriste vodu zbog sumnje u sabotažu

Lokalne vlasti u gradu Mechernichu rekle su da je odrezana ograda otkrivena u četvrtak poslijepodne i da se trenutno provode testovi kako bi se utvrdilo je li voda kontaminirana.

Njemačka, ključni saveznik Kijeva, bila je u stanju pripravnosti zbog sabotaže i napada na vojne objekte u zemlji nakon invazije Moskve na Ukrajinu 2022 godine.

“Zbog neovlaštenog pristupa Mechernichovom sistemu pitke vode, možda je došlo do kontaminacije pitke vode opasne po zdravlje”, stoji u izjavi na gradskoj web stranici kasno u četvrtak, prenosi Klix.

Stanovnicima Mechernicha i okolnih mjesta, ukupno oko 10.000 ljudi, rečeno je da izbjegavaju koristiti vodu za piće, tuširanje, kuhanje ili pranje rublja.

Vodovodni sistem Mechernicha opskrbljuje i obližnju vojnu bazu Bundeswehra, a rupa u ogradi uočena je nakon što su patrole pojačane ove sedmice nakon sumnje na sabotažu u bazi u blizini aerodroma u Kölnu, rekao je njemačkim medijima lokalni dužnosnik Thomas Hambach.

Baza Cologne-Wahn privremeno je zatvorena u srijedu nakon što je otkrivena rupa u ogradi u blizini skladišta pitke vode.

Testovi su kasnije pokazali “neuobičajene vrijednosti” u vodi, rekla je vojska.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da vlasti istražuju mogući čin sabotaže.

Otprilike u isto vrijeme, NATO je objavio da je u utorak kasno navečer došlo do pokušaja upada u njegovu bazu u zapadnom njemačkom gradu Geilenkirchenu, u kojoj se nalazi izviđački zrakoplov AWACS.

Nije utvrđena veza s incidentom u Kölnu, a NATO je rekao da nema zabrinutosti oko opskrbe vodom u Geilenkirchenu.

Ministar odbrane Boris Pistorius u srijedu je rekao da sigurnosna strahovanja “pokazuju da moramo ostati na oprezu”.

U aprilu su istražitelji uhapsili dvojicu njemačko-ruskih muškaraca pod sumnjom da su špijunirali za Rusiju i planirali napade u Njemačkoj, uključujući objekte američke vojske, kako bi potkopali vojnu potporu Ukrajini.

Izvor vijesti: haber.ba