Saopštenje predsjednika MZ Mali Lug i MZ Srbljani

Sa velikim zadovoljstvom vas obavještavamo da su ispunjeni svi uslovi za realizacija projekta izgradnje Obilaznice Bihać, dionica Jablanska-čvor Mali Lug-Veza na M14.
Važno je istaknuti da je Projektna dokumentacija za dionicu Jablanska ulica-Čvor Mali Lug -Veza na M14 (Čavkići) urađena je u periodu 2016 – 2019. godine, a finansijska konstrukcija obezbijeđena u mandatu ranijeg saziva Vlade Federacije BiH.


Od iniciranja i izrade projekta, do obezbijeđenja financijskih sredstava ovaj projekat su podržavali kadrovi SDA na različitim nivoima vlasti. Projekat je kandidiran za finansiranje u okviru Programa modernizacije magistralnih cesta FBiH. Po koncu, a po osiguranju sredstava, nakon pribavljenih dozvola i saglasnosti, uslijedila je eksproprijacija nekretnina, zatim proveden postupak nabavke, te je omogućeno potpisivanje ugovora o izvođenju radova, uz saglasnost kreditora, Evropske banke za obnovu i razvoj.
Ukupna vrijednost potpisanog ugovora sa izvođačima radova za realizaciju ovog projekta sa firmama Prijedorputevi iz Prijedora i Kovgrad iz Bužima iznosi 15,1 milion KM sa PDV-om, a rok za realizaciju istog je 12 mjeseci od početka radova čiji početak se očekuje u narednim danima.


Zahvaljujemo se Vladi Unsko-sanskog kantona na čelu sa Premijerom Nijazom Hušićem koja je izdala građevinsku dozvolu, te otklonila i posljednju prepreku za početak radova.
Vjerujemo da će ovaj projekat značajno koristiti našem gradu i otvoriti vrata novim prilikama za ekonomski razvoj i nove investicije.
Stanovnici Malog Luga, Čavkića, Spahići, Jezera i Srbljana očekuju bolji kvalitet života u ovim dijelovima grada, a svi građani našeg grada će imati bolju povezanost sa drugim dijelovima BiH.

U narednom periodu očekuje se kompletiranje svih radova na kompletnoj dužini magistralne ceste između Bihaća i Bosanske Krupe što je kandidovano u okviru Investicionog programa za izgradnju, rekonstrukciju i rehabilitaciju magistralnih cesta FBiH 2025.-2030. godina koji je trenutno u fazi preliminarnih razgovora sa međunarodnim finansijskim institucijama.
Predsjednik MZ Mali Lug
Elvir Čavkić
Predsjednik MZ Srbljani
Nijaz Malkoč