OMLADINCI SDA NE ZABORAVLJAJU HEROJSKU BORBU PREDSJEDNIKA ALIJE IZETBEGOVIĆA ZA SUVERENU I NEZAVISNU BOSNU I HERCEGOVINU

Alija Izetbegović je bio ključna figura tokom jednog od najtežih perioda u hiljadugodišnjoj historiji domovine Bosne i Hercegovine. Kao predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine suočio se s brojnim izazovima, uključujući etničke sukobe i ratne zločine na tlu domovine. Njegova uloga uključivala je vođenje pregovora za međunarodno priznanje Republike Bosne i Hercegovine kao nezavisne i suverene države nakon 529 godina vladavine raznih imperija na njenom tlu. Osim toga, važnost je imao i u organizaciji odbrane države u vrijeme kada je bila je suočena brutalnom agresijom. Naprosto, Alija Izetbegović je promovisao ideju suživota i multikulturalnosti, iako je agresija često otežala te ciljeve.

On je zasigurno bio centralna figura otpora bosanskog naroda i vođa u teškim vremenima tako da se nipošto ne smije izjednačiti s presuđenim ratnim zločincima koji su više od 1200 dana činili zlo na teritoriju cjelokupne domovine Bosne i Hercegovine. Predsjednik Izetbegović se često može prikazati kao primjer humanog čovjeka, posebno u kontekstu njegovih vrijednosti i ideala koje su ga krasile tokom turbulentnog vremena. Njegova posvećenost suživotu, toleranciji i ljudskim pravima dovela je do percepcije da je bio lider koji se nije borio samo za političku nezavisnost, već i za dostojanstvo i prava svih građana u Bosni i Hercegovini.
U konačnici, razlika u ulozi “jedan kao branilac prava i nezavisnosti”, a drugi kao “napadač” ključna je za razumijevanje historijskog konteksta. Izetbegovićevo naslijeđe se jedino može posmatrati u svjetlu njegovih napora da očuva mir i suživot, čak i u trenutku brutalne agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik GO AM SDA Bihać,
Nesimović Aldin