Gaza: 87 mrtvih u zračnom udaru, Izraelska vojska saopćila da je brojka pretjerana

Ukupno je 87 ljudi ubijeno u izraelskom napadu na grad Beit Lahiju na sjeveru Gaze, a više od 40 ih je ranjeno, objavilo je ministarstvo zdravstva Palestine

Izraelska vojska je priopćila da istražuje izvještaje o incidentu s jednim od najvećih brojem žrtava u posljednjih nekoliko mjeseci. Ranije je rečeno kako se čini da je informacija o ukupno 73 ubijene osobe o kojima je izvijestio Hamasov medijski ured pretjerana s obzirom na vrstu streljiva korištenog u napadu, a meta je navodno bilo Hamasovo uporište.

Ministarstvo zdravstva Gaze objavilo je da operacije spašavanja ometaju komunikacijski problemi, kao i izraelska vojna operacija koja još uvijek traje u tom području blizu granice s Izraelom.

– Žrtve su još pod ruševinama i na cesti, a medicinski timovi ne mogu do njih – stoji u saopćenju.

Na platformi X, UN-ov mirovni izaslanik za Bliski istok Tor Venesland (Wennesland) je istaknuo da taoci moraju biti oslobođeni, a raseljavanje Palestinaca mora prestati.

– Strašni su prizori koje vidimo u Gazi usred sukoba, nemilosrdnih izraelskih napada i sve teže humanitarne krize. Osuđujem stalne napade na civile – stoji u objavi.

Izvor vijesti: haber.ba