Lidl širi poslovnu mrežu u BiH: Ovo je lista novih lokacija

“U Poslovnoj zoni Azapovići 23. maja upriličeno je svečano polaganje kamena temeljca kojim započinje izgradnja prvog logističkog distributivnog centra Lidl-a u Bosni i Hercegovini. Investicijom vrijednom 100 miliona eura službeno započinje poslovanje njemačke firme u BiH”, naveli su u Općini Kiseljak kojoj i pripada Lepenica.

Kada je o glavnom gradu BiH riječ, osim u općini Novi Grad trgovinu će imati i u općini Vogošća. Ranije je Lidl izgradio prodajni objekat u Bijeljini, a kako piše Capital.ba u planu je i gradnja trgovine u Modriči na lokaciji Šamački put, za koju su prije mjesec dobili građevinsku dozvolu, a također su podnijeli i zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za trafostanicu. Također, njemački trgovačni lanac kupio je i parcelu u Mostaru i Zvorniku, dok je u toku izgradnja objekta i u Gračanici.

Iz “Lidla” su ranije naglasili ambiciozne planove širenja na tržištu BiH. Ovaj trgovački lanac već ima više od 12.200 filijala i 220 logističkih centara širom svijeta, a zapošljava oko 376.000 ljudi. Nova prodavnica u Modriči, zajedno s planiranim objektima u Vogošći, Zvorniku i Gradišci, dio je šireg plana širenja Lidla u regiji. Prodavnice će nuditi širok asortiman proizvoda, među kojima i proizvode lokanih proizvođača.

Lidl zajedno s Kauflandom čini dio Schwarz grupacije sa sjedištem u njemačkom gradu Neckarsulmu. Schwarz grupa, pod vodstvom Dietera Schwarza, čiju je neto vrijednost Forbes procijenio na 36,8 milijardi dolara, ostvaruje godišnji prihod veći od 160 milijardi dolara. Dieter je u biznis ušao nakon svog oca Josefa Schwarza koji je davne 1930. godine postao partner u veleprodaji voća Suedfruechte Grosshandel Lidl & Co., i tako postavio temelje za ono što će postati jedno od najmoćnijih maloprodajnih carstava.

Dieter je 1973. otvorio prvu Lidlovu prodavnicu, a četiri godine kasnije, nakon očeve smrti, preuzeo je funkciju izvršnog direktora. Od tada, pod njegovim vodstvom, Schwarz grupa narasla u najveći evropski maloprodajni lanac koji posluje u 31 zemlji i ima više od 200 logističkih centara.

Kada je o projekcijama početka rada i broja uposlenih u Bosni i Hercegovini riječ, 2027. godine se očekuje puštanje trgovina u rad, u kojima bi posao moglo naći više od 2.000 radnika.

Izvor vijesti: haber.ba