Biden osigurao nominaciju, na vidiku nova borba protiv Trumpa

Bidenu je za osvajanje nominacije bilo potrebno 1968 delegata, a istraživanje Edison Researcha pokazalo je da je taj broj prešao u utorak navečer, dok pristižu rezultati predizbora u Georgiji nakon kojih se očekuju još i oni iz Mississippija, države Washington, Sjevernomarijanskih otoka te demokrata koji žive u inostranstvu.

Očekuje se da će Trump izboriti nominaciju Republikanske stranke u utorak navečer, dok se održavaju predizbori u četiri države, među kojima je i Georgia gdje se Trump suočava s optužnicom za pokušaj poništavanja rezultata na izborima 2020. godine.

Rezultat je u osnovi unaprijed poznat, budući da je zadnja Trumpova protivnica za republikansku nominaciju, bivša ambasadorica u UN-u Nikki Haley odustala od kampanje kada je Trump prošle sedmice, u super utorak, osvojio većinu na predizborima u 14 od 15 država.

Prema Edison Researchu, Trumpu je u ponedjeljak bilo potrebno još 139 delegata kako bi dostigao 1215 potrebnih za republikansku nominaciju. Još je 161 delegat u pitanju u Georgiji, Mississippiju, državi Washington i na Havajima.

Biden se, u međuvremenu, na demokratskim predizborima suočio tek sa simboličnom opozicijom, premda su liberalni aktivisti, ljutiti zbog njegove podrške ratu Izraela u Gazi, uvjerili određeni broj demokrata da iz protesta glasaju “suzdržano”.

I Biden i Trump već su se okrenuli prema predsjedničkim izborima 5. novembra te su u subotu održali suparničke skupove u Georgiji.

77-godišnji Trump na skupu u gradu Romeu ponovio je svoje lažne tvrdnje da su izbori 2020. bili “prevara” te je optužio tužiteljicu okruga Fulton Fani Willis da ga progoni iz političkih razloga. Napao je i Bidena jer nije suzbio priljev migranata preko južne granice SAD-a, a što je pitanje na koje se kani usredotočiti u kampanji, baš kao i 2020.

81-godišnji Biden na skupu u Atlanti ponovno je upozorio da Trump predstavlja opasnost za američku demokratiju te je kritikovao zaoštrenu retoriku bivšega predsjednika o migrantima.

Zadnji put se repriza na izborima održala 1956. godine kada je tadašnji predsjednik, republikanac Dwight Eisenhower drugi put na izborima pobijedio bivšega guvernera Illinoisa, demokrata Adlaia Stevensona.

Ove su godine glasači pokazali slabo zanimanje za ponavljanje ogorčene borbe za predsjedničku dužnost iz 2020. godine. Prema anketi Reuters/Ipsosa i Biden i Trump su nepopularni kod većine glasača, pišu Vijesti.ba.

Izvor vijesti: haber.ba