Brnabić: Nametanje rezolucije o Srebrenici ‘vrhunac pravnog nasilja, skandal i presedan’

Brnabić je u izjavi za RTRS naglasila da su na ovaj način prekršeni Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH, jer se o tome nije izjašnjavalo tročlano Predsjedništvo BiH što je, prema njezinom mišljenju, neshvatljiv skandal.“Naš je prioritet da pričamo sa što više članica Ujedinjenih naroda i da kažemo što je istina i šta je posrijedi ovdje. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je i osobno angažiran na ovom pitanju. Za sve one koje žele da nas optuže kao Srbiju, da je ovo miješanje u odnose neke druge zemlje, BiH, reći ću da Srbija ne da ima puno pravo, nego i obvezu da kaže istinu o ovom presedanu, kao potpisnica i garant Daytonskog mirovnog sporazuma“, rekla je Brnabić,piše N1

Podsjetila je da rezolucija nije “prošla” Predsjedništvo BiH.

“A morala je, prema Ustavu BiH. Ona samim tim podriva taj Daytonski mirovni sporazum i samim tim Republika Srbija mora da reagira”, rekla je predsjednica Skupštine Srbije.

Dodala je i da je u pitanju ogromna greška “koju će svi na jedan ili drugi način, politički ili kako god, plaćati u budućnosti uključujući na kraju krajeva i UN zbog presedana koji se pravi”.

Izvor vijesti: haber.ba