Broj poginulih u Gazi prešao 30.000

Rat je počeo 7. oktobra kada su militanti iz grupe Hamas, koja upravlja Gazom od 2007. godine, napali južni Izrael, ubivši 1.200 ljudi i uzevši 253 taoca, prema izraelskim vlastima. Izrael je potom izveo vazdušnu i kopnenu ofanzivu na Gazu u kojoj je broj mrtvih prešao 30.000, a broj raseljenih osoba iznosi više od dva miliona.

Vlada u Gazi saopćila je danas da je izraelska vojska “namjerno, planirano i hladnokrvno ubila” Palestince koji su čekali humanitarnu pomoć u Gazi.

Oko 70 osoba je ubijeno, a više je povrijeđeno u četvrtak kada su izraelske snage izvele napad na Palestince koji su čekali humanitarnu pomoć južno od grada Gaze.

Dvadeset tijela je prevezeno u bolnicu Kamal Adwan, dok je 57 prebačeno u bolnicu al-Shifa, navodi se u saopštenju, a prenijela je Al Jazeera.

Sve veći broj poginulih u izraelskoj vojnoj ofanzivi na pojas Gaze
“Kao ljudskom biću koje ima osjećaje, teško mi je ići od izgradnje vila i stanova, koje volim, do izgradnje grobova”, rekao je Ahmed, stanovnik Gaze u izjavi za Reuters.

Kaže da sada svaki dan donosi leševe i povorke ožalošćenih rođaka.

“Vidim različite ljude, ali sa istim licima, sa istom patnjom. To je depresivno“, rekao je Ahmed.

“Ovdje imamo dvije masovne grobnice, ovdje skoro 80 mučenika, a tamo još 100 mučenika”, dodao je.

Sa ciljem “da uništi Hamas”, Izrael je odgovorio zračnim i kopnenim napadom koji je opustošio veći dio palestinske teritorije. Ministarstvo zdravlja Gaze saopštava da su među poginulim većina djeca i žene.

“Broj se stalno povećava. Volio bih da mogu prestati raditi ovaj posao”, rekao je Ahmed,piše N1

Nakon što je Izrael uputio stanovnike Gaze da se evakuišu na jug zemlje u izbjeglički kamp Rafah, najavili su kopneni napad na isti što je osudila međunarodna zajednica smatrajući da je to kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Izvor vijesti: haber.ba