Crveni polumjesec demantirao Reuters: Helikopter s predsjednikom Raisijem nije pronađen!

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, prema pisanju tamošnjih medija, nalazio se u helikopteru, koji se prilikom slijetanja našao u velikom problemu.Prvi izvještaji govore da je helikopter u kojem je bio Raisi grubo prizemljio, objavila je državna televizija dodajući da su na mjesto incidenta upućene hitne službe.

Predsjednikov konvoj činila su tri helikoptera. Dok su dva od njih, s raznim ministrima i dužnosnicima, uspješno stigla do odredišta, helikopter koji je prevozio predsjednika Raisija imao je problema prilikom slijetanja.

Raisi je putovao u iransku pokrajinu Istočni Azerbejdžan. Državna TV objavila je da se incident dogodio u blizini Jolfe, grada na granici s Azerbejdžanom, nekih 600 kilometara sjeverozapadno od prijestolnice Teherana.

20:30 – Crveni polumjesec demantirao je da je pronađen helikopter. Zvaničnik iranskog Crvenog polumjeseca koji se nalazi u oblasti u kojoj traje potraga kaže da “lokalni mediji” stoje iza nepotvrđenih izvještaja da je helikopter pronađen.

Reporter državne televizije iz tog područja također je citirao ministra energetike Alija Akbara Mehrabiana koji je rekao da nema novosti.

Međutim, reporter je rekao da se vjeruje da su timovi za potragu i spašavanje u krugu od dva kilometra od područja gdje postoji mogućnost da helikopter bude pronađen.

20:20 – Srušeni helikopter pronašli su timovi za pretragu. To navodi novinska agencija Reuters, koja je citirala državnu televiziju.

Nema detalja o uslovima predsednika Raisija i ostalih zvaničnika na helikopteru.

20:00 – Ostvaren je kontakt sa putnikom i članom posade helikoptera iranskog predsjednika koji je s još nekoliko političara danas navodno bio van radara skoro sat vremena, prije nego što je “grubo sletio”, rekao je zvaničnik državne televizije.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegov ministar vanjskih poslova još nisu pronađeni, piše Sky News.

19:35 – Tasnim News navodi da će spasioci stići do moguće lokacije helikoptera Ebrahima Raisija u roku od pola sata.

19:29 – Iran može “apsorbirati” šok ako Raisi ne bude u stanju da obavlja predsjedničke dužnosti

U hipotetičkom slučaju kada bi iranski predsjednik Ibrahim Raisi ostao nesposoban zbog nesreće, viši politički analitičar Al Jazeere kaže da bi politički sistem zemlje mogao apsorbirati takav “šok”.

– Jasno je da je ovo težak incident, a to što su predsjednik i ministar vanjskih poslova zajedno u istom helikopteru nije baš najbolji znak – rekao je.

– Ali kako god bilo, Iran se, od svoje islamske revolucije 1979. Godine pokazao više nego sposobnim da podnese sve vrste hitaca (protiv njega), posebno kada su u pitanju politički lideri.

19:25 – Organizacija Crvenog polumjeseca u Iranu saopćila je da niko od njenih radnika nije nestao tokom spasilačke akcije u oblasti pada helikoptera s predsjednikom Ebrahimom Raisijem.

Portparol Crvenog polumjeseca rekao je ranije da su tri spasilačka radnika ove organizacije nestala tokom potrage za helikopterom, prenio je BBC.

– Sve zvanične nove informacije o operaciji spašavanja će doći od operativne grupe zadužene za ove operacije – dodala je glasnogovornica Crvenog polumjeseca

19:00 – Njemački NTV javlja da su prema informacijama insajdera povrede iranskog predsjednika Raisija opasne po život,piše Avaz

Još ima nade, ali informacije koje dolaze s mjesta pada helikoptera su veoma uznemirijuće, piše NTV.

Izvor vijesti: haber.ba