Da li su CT snimci grudnog koša bolji za testiranje koronavirusa od klasične metode testiranja

U vrijeme pandemije koronavirusa može se očekivati i debata koja je metoda dijagnosticiranja zaraze ovim virusom najtačnija.

Profesor Almir Badnjević na društvenim mrežama citira studiju objavljenu u žurnalu Radiology i tvrdi kako je osjetljivost Real Time PCR metode prilikom testiranja na COVID 19 iznosi 71%, a da veću osjetljivost daju CT snimci grudnog koša (98%).

Studiju su napisali kineski naučnici na uzorku od 1.000 pacijenata. Oni su dokazali da se dobija veća osjetljivost prilikom dijagnoze korona virusa zahvaljujući CT snimcima grudnog koša (98%) nego korištenjem RT PCR testova (71%).

“Rezultati su pokazali da je 601 pacijent (59%) imao pozitivan rezultat pomoću RT PCR metoda i 888 (88%) su imali pozitivan rezultat pomoću CT snimka. Osjetljivost CT snimka na detekciju COVID 19 je bila 97%, bazirano na pozitivnim RT PCR rezultatima. Kod pacijenata sa negativnim RT PCR rezultatima, 75% (308 od 413 pacijenata) su bili pozitivni na osnovu CT snimka. Od ovog broja, 48% su razmatrani kao slučajevi sa visokom vjerovatnoćom da su pozitivni na COVID 19, dok je 33% razmatrano kao vjerovatni slučajevi”, navodi Badnjević.

Analizirajući serije RT PCR testova i CT snimaka, interval između početno negativnog rezultata i pojave pozitivnog rezultata dobivenog RT PCR metodom je bio između 4 do 8 dana.

“Dakle, ovo dovoljno ukazuje na činjenicu da ukoliko ste bili izloženi virusu jedan negativan RT PCR test ne znači da nećete biti pozitivni za par dana”, zaključuje profesor.

Zanimljivo je da je Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a kaže kako je tačnost Real Time PCR metode 99,9 posto.