DARIS FILOVIĆ I HADŽERA ĐUG POZVANI NA TAKMIČENJE U KINU

Kineska asocijacija za nauku i kulturu pozvala je Darisa Filovića i Hadžeru Đug, učenike “Richmond park college” iz Bihaća da sudjeluju na prestižnom takmičenju pod nazivom Chinese Adollescents Science and Techonology Innovation Contest (CASTIC) koje će biti održano krajem jula ove godine u kineskom gradu Tianjin.

Ovaj poziv je uslijedio učenicima koji su dvostruki prvaci BOSEPO (Bosanskohercegovačke naučne olimpijade) olimpijade koja se održava u Bosni i Hercegovini, a dvije Grand gold medalje osvojili su u samo jednoj godini, što je prvi put u istoriji ovoga prestižnog takmičenja za srednjoškolce. Filović i Đugova su u februaru 2023. godine osvojili nagradu u oblasti inžinjeringa, a u decembru za svoj kratki igrani film. CASTIC takmičenje u inovacijama održava se 38. put u Kini, jedno je od najvećih i nasprestižnijih u svijetu, a okuplja predstavnike više od 55 zemalja sa preko 500 projekata.

CASTIC organizacija će snositi sve troškove za učesnike, izuzev putnih koje sami moraju osigurati. Ovo dvoje učenika će u Kini nastupiti i predstaviti svoj projekat besplatnog centralnog grijanja, a pratiće ih i direktor Richmond park college iz Bihaća, kao i predsjednik BOSEPO-a. Trenutno su Filović i Đugova u procesu traženja sponzora za odlazak u Kinu i vjeruju da institucije i preduzeća imaju vjere u pamet bh omladine koja i pored teških uslova uspjeva ostvariti vrhunske rezultate kada su u pitanju nauka i umjetnost.