Dodik: Poništiti odluke Šmita u roku od sedam dana, tri ambasadora proglasiti nepoželjnim ili ćemo naći druge partnere

Predsjednik RS Milorad Dodik dao je rok od sedam dana da se ponište izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, koje je prošle sedmice nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit.

On je iznio još niz zahtjeva koji moraju biti ispunjeni, ili će, kako je rekao, RS reagovati.

– Predlažem da kolonijalne uprave ponište odluke Šmita u roku od sedam dana. Ako toga ne bude, onda će naši poslanici u Parlamentu BiH tražiti zasjedanje parlamenta, na kojem će se te odluke proglasiti neprihvatljivim, da se organima BiH zabrani poštovanje tih odluka, da se sajt OHR-a proglasi neprihvatljivim, tražit ćemo da se “Službenom glasniku BiH” zabrani objavljivanje odluka koje donesu ti stranci i njihove organizacije – poručio je Dodik.

Tehnička poboljšanja
Nakon toga će, rekao je Dodik, tražiti da se u Predstavničkom domu PSBiH donese novi Izborni zakon BiH.

– Da se donese zakon sa svim tehničkim poboljšanjima koji bi se primjenjivao odmah od ovih izbora, tražimo da se razvlasti CIK BiH, da Predstavnički dom PSBiH jednim aktom potvrdi jedno ustavno rješenje BiH i da su oni jedino mjesto gdje se donose zakoni. Tražit ćemo da se na toj sjednici utvrdi brži put za približavanje BiH ka EU, s jasnim naglaskom šta treba da se učini na tom putu i da se donese jedna deklaracija kojom se potvrđuje integritet BiH i želja za brzom stabilizacijom ka EU – naveo je predsjednik RS.

Insistirat će, dodao je, da se “tri strana ambasadora u BIH proglase nepoželjnim.”

– Neprijateljima treba proglasiti ambasadore Velike Britanije, SAD i Njemačke. Zabraniti im djelovanje u BiH i izbaciti ih iz BiH – poručio je Dodik.

Ukoliko se ovo ne desi, nastavio je predsjednik RS, dodajući da se nada da će se bar jedna stvar ostvariti, RS će reagovati na više načina.

– Predlažem da RS odmah obustavi rad i odlučivanje u institucijama na nivou BiH. Da budemo prisutni, ali da ne odlučujemo ni o čemu. Ako se ne ispuni što tražimo, s partijama u partnerstvu na nivou BiH ćemo raskinuti sve odnose i ponudit ćemo drugim partijama, Bošnjacima, određeni dogovor koji bi omogućio novo vrijeme – rekao je Dodik.

Izborni zakon
To nije sve o pitanju reakcija.

– RS će donijeti deklaraciju s ustavnim uređenjem BiH koji se odnosi na dva entiteta i tri konstitutivna naroda i pokrenut ćemo priču oko statusa RS. To se odnosi na povlačenje iz zakona o vojsci, da se aktivira priča za lijekove i ostalo. Predložit ćemo da se donese izborni zakon RS, da se već danas usvoji nacrt tog zakona. Kažu mi da će Šmit odmah reaagovati ako ga potpišem, ali evo vam kažem, ja ću ga potpisati – kazao je Dodik, te dodao:

– Tražit ćemo da Srbija insistira na svojoj Dejtonskoj ulozi, da se proglasi da su Bošnjaci prekršili Dejton. Mislim da ima još prostora za dogovor Srba, Bošnjaka i Hrvata. Također, imovina nije tema oko koje ćemo razgovarati. Kažu da ovaj lažni neće to nametnuti, hoće, laže. Oni znaju da su pretjerali, i ako im dozvolimo da se izvuku satrat će nas. Zato ćemo mi njih satrati.

Sve je zaključio riječima da će od NSRS insistirati da se napravi zaključak oko ove situacije, i da se donesu mjere koje se tiču opremanje policije RS.

Izvor vijesti: haber.ba