Državljaninu BiH se sudi zbog utaje 600.000 eura

Kako prenose njemački mediji, riječ je o građevinskoj kompaniji sa sjedištem u Bodenfeldeu, a on se tereti da je dao nepotpune i netačne podatke o zaposlenima te da nije uplaćivao doprinose za socijalno osiguranje. Sveukupno, time je nanijeta šteta od 600.000 evra.

Državno tužilaštvo tereti ovog bh. državljanina, nastanjenog u Frankfurtu na Majni, sa 10 tačaka optužnice. Najveći dio optužnice odnosi se na to da nije uplaćivao socijalne doprinose za brojne zaposlene u građevinskoj kompaniji u jednom periodu 2016. godine.

Kako se dalje navodi, poslovna dokumentacija preduzeća sistematski je uništavana, pa se samim time ne može ni utvrditi prave razmjere štete. Pretpostavljena šteta je zasnovana na procjeni, ali svakako postoji mogućnost i da je daleko veća.

Na početku suđenja, optuženi je odbacio sve navode. On tvrdi da nije bio na odgovornoj funkciji u kompaniji u Bodenfeldeu, već je u to vrijeme radio za drugu kompaniju koja se takođe bavi upravljanjem građevinskim radovima. Dodao je on zapravo bio prevodilac, a ne odgoovrno lice kompanije.

On tvrdi da nije imao nikakva ovlašćenja da zapošljava radnike, jer su kompaniju vodila dva državljanina Hrvatske i smatra da je jedina njegova greška što je tokom rada kao prevodilac koristio falsifikovane dokumente.

Međutim, tužilaštvo ima sasvim drugačije dokaze. Naime, pripadnici Carine, Odjeljenja za borbu protiv rada na crno, dojavu o ovoj kompaniji i utaji su dobili iz Hesena, a u dojavi je navedeno da zapošljavaju radnike na crno.

Tokom istrage, saslušani su i klijenti ove kompanije za koje je utvrđeno da su spornoj kompaniji uplatili milionske iznose. Kao svjedok pojavio se i kancelarijski radnik iz kompanije u Bodenfeldu koji je rekao da se kao glavni direktor vodio čovjek koji i ne zna njemački, ali da je to sve bilo samo na papiru, jer je pravi direktor firme bio optuženi, za kojeg je rekao da je i sam pisao fakture.

Sljedeće ročište zakazano je za jun mjesec, pišu nezavisne.

Izvor vijesti: haber.ba