Dubai će preseliti svoj prometni aerodrom u južnu pustinju

Riječ je o projektu vrijednom skoro 35 milijardi dolara, rekao je u nedjelju vladar Dubai, prenosi agencija AP.

Najava šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma označava najnovije poglavlje u oporavku dugolinijskog avioprijevoznika Emirates nakon što je pandemija koronavirusa zaustavila međunarodna putovanja.

Već godinama postoje planovi da se operacije aerodroma poznatog kao DXB premjeste na međunarodni aerodrom Al Maktoum u Dubai World Centralu, što je također bilo odgođeno zbog posljedica ekonomske krize 2009. godine.

-Mi gradimo novi projekt za buduće generacije, osiguravajući kontinuiran i stabilan razvoj za našu djecu i njihovu djecu – rekao je šeik Mohammed Al Maktoum u online izjavi.

-Dubai će biti svjetski aerodrom, njegova luka, njegovo urbano središte i njegov novi globalni centar – dodao je.

Šeikova najava je uključivala kompjuterski prikazane slike zakrivljenog, bijelog terminala koji podsjeća na tradicionalne beduinske šatore Arapskog poluotoka. Aerodrom će imati pet paralelnih pista i 400 kapija za avione, navodi se u najavi.

Finansijsko stanje avioprevoznika Emirates poslužilo je kao barometar za avioindustriju širom svijeta i šire ekonomsko zdravlje ovog grada-države. Dubai i avioprevoznik brzo su se oporavili od pandemije napredujući s turizmom, iako su neke zemlje sporije izlazile iz pandemije.

Broj putnika koji lete putem DXB-a prošle je godine narastao premašivši ukupan broj za 2019. s 86,9 miliona putnika. Njegov godišnji promet u 2019. bio je 86,3 miliona putnika. Aerodrom je imao 89,1 miliona putnika u 2018. godini, što je bila najprometnija godina prije pandemije, dok je 2022. godine kroz nju prošlo 66 miliona putnika.

Ranije u februaru Dubai je objavio svoje najbolje turističke brojke dosad, rekavši da je u 2023. ugostio 17,15 miliona međunarodnih posjetilaca. Prosječna popunjenost hotela iznosila je oko 77 posto.

Ali kako je taj broj putnika naglo rastao, ponovo je došlo do novog pritiska na kapacitet DXB-a, koji je sa svih strana i dalje ograničen stambenim četvrtima i dvjema glavnim autocestama.

Međunarodni aerodrom Al Maktum, oko 45 kilometara udaljen od DXB-a, otvoren je 2010. godine s jednim terminalom. Služio je kao parking za Emiratesove dvospratnice Airbus A380 i druge avione tokom pandemije i od tada se polako vratio u život teretnim i privatnim letovima. Također je domaćin dvogodišnjeg Dubai Air Show i ima ogromnu, praznu pustinju u kojoj se može proširiti.

U najavi šeika Mohameda istaknuti su planovi Dubaija da se proširi dalje na jug. Njegova obližnja lokacija Expo 2020 već nudi kuće za kupce.

-Dok budemo gradili cijeli grad oko aerodroma na jugu Dubaija, uslijedit će potražnja za smještajem za milion ljudi – rekao je vladar Dubaija.

-Ugostit će vodeće svjetske kompanije u sektoru logistike i zračnog transporta – dodao je, piše Fena.

Izvor vijesti: haber.ba