Dvije decenije od terorističkog napada na SAD:

Dvije decenije od terorističkog napada na SAD:

Svjetski trgovački centar (WTC) u New Yorku je bio simbol američke moći u svijetu. Njegovo rušenje u terorističkom napadu 11. septembra 2001. godine je navelo na problematiziranje globalnog utjecaja Sjedinjenih Američkih Država.

Historija ovog centra seže još od 20-ih godina prošlog vijeka, kada je bila namjera modernizirati lučki dio Velike jabuke u svrhu poboljšanja trgovine. Da bi to ostvarile, savezne države New York i New Jersey su formirale agenciju koja se više ne bavi isključivo lučkim djelatnostima. Agencija je postala velika Lučka uprava (Port authority NY NJ) koja se bavi i djelatnostima iz građevine, transporta i energetike.
Modernizacija lučkog područja New Yorka je podrazumijevala gradnju WTC-a, a to područje se transformisalo u jedan od poslovnih centara svijeta. Korporacija nazvana upravo WTC je osnovana 1946. godine, a značajnu ulogu u tome imao je bankar milijarder David Rockefeller.
Blizance projektovao japanski arhitekta koji se plašio visine
Na zvaničnoj web stranici posvećenoj WTC-u je navedeno da je prvobitni plan bio gradnja 70-spratnice, a ne znatno viših tornjeva blizanaca. Arhitekturu određeno vrijeme najviših zgrada na svijetu je osmislio japanski arhitekta koji se plašio visine Minoru Yamasaki u saradnji s poznatim arhitektonskim studiom Emery Roth & Sons.


Yamasakijev strah i želja da se ljudi osjećaju što sigurnije su utjecali na izgled zgrade visoke 417 metara. Zbog toga su prozori bili široki manje od pola metra, tačnije 45 centimetara. Arhitektonski projekt je predstavljen 1964. i, očekivano, nije se svima dopao. Gradnja tornjeva, koji će postati simbol američke ekonomske, političke i kulturološke moći, je počela u augustu 1968.

Prvo se počeo graditi sjeverni toranj u koji je udario prvi avion kojim je izvršen teroristički napad. Već 1969. počela je gradnja i južnog tornja. Gradnja ovog megalomanskog poslovno-stambenog kompleksa, u kojem su dnevno boravile desetine hiljada ljudi, je završena 1973. Između ostalih, bio je radno mjesto uposlenika velikih finansijskih kompanija Morgan Stanley, Bank of America i Credit Suisse First Boston. U njemu je bio i jedan od Marriotovih hotela.

Požar i teroristički napad 1993.
Problemi u WTC-u nisu izostajali ni do 11. septembra 2001. Na 11. spratu sjevernog nebodera je 1975. izbio požar, a vatra je obuhvatila prostor od devetog do 14. sprata. Najveća šteta je bila na 11. spratu, a na zgradi nije bilo strukturnog oštećenja.
Blizanci su dva puta bili meta terorističkog napada. Prvi se desio 26. februara 1993., a izvela ga je teroristička grupa čijim se čelnikom smatrao Ramzi Yousef. Prema televizijskoj kući specijaliziranoj za historiju History, u podzemnoj garaži sjevernog tornja eksplodirala je bomba. Ubijeno je šest, povrijeđeno više od hiljadu, a evakuisano više od 50.000 osoba iz obje zgrade. Yousef je kazao FBI-u da se nadao da će uspjeti srušiti obje zgrade i tako ubiti 250.000 ljudi.
Raspad Sovjetskog Saveza je značio kraj hladnog rata, tj. kraj bipolarne podjele svijeta. Unipolarni svijet je podrazumijevao globalnu dominaciju sovjetskog protivnika – SAD-a. Dominacija bez konkurencije je bila neupitna 90-ih godina i početkom ovog vijeka. Američki utjecaj, prije svega u političkom i sigurnosnom smislu, počeo se problematizirati nakon drugog terorističkog napada na WTC, a koji je promijenio svijet.