Ekstremisti oštetili dalekovod koji napaja Teslinu fabriku u Njemačkoj

Utvrđeno je da je dalekovod oštećen podmetnutim požarom, a fabrika je zbog toga morala prekinuti proizvodnju, piše biznis.

Incident je proglašen terorističkim činom, odnosno kako se to u Njemačkoj naziva ‘protuustavnom sabotažom’.

“Istrage protiv nepoznatih osoba i dalje se provode u svim pravcima,” objavila je Carola Ochs, glasnogovornica Ureda državnog advokata u Frankfurtu na Odri. O svemu je obaviješten i Savezni državni advokat, koji će još odlučiti hoće li preuzeti istragu.

Proizvodnja u fabrici vjerovatno će ostati prekinuta barem još jednu sedmicu, što je mnogo duže nego što se mislilo, a šteta se procjenjuje na stotine miliona eura.

Osim fabrike, bez napajanja električnom energijom ostalo je i desetak hiljada stanovnika, ali i prodavnice, bolnice i druge javne službe.

“Čini se da se sumnjalo da je riječ o napadu ljevičarskih ekstremista. Bio je to ozbiljan podmetnuti požar koji je ostavio mnogo, mnogo hiljada domaćinstava bez električne energije,” izjavila je njemačka savezna ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser i nastavila:

“Da budem iskrena, posljednjih smo godina vidjeli da lijevi radikalizam postaje sve žešći i nasilniji i ne bježi od takvih akcija. Sada se moraju poduzeti teške mjere. Državno tužilaštvo mora nešto poduzeti, a morat će biti i oštrih kazni”.

Izvor vijesti: haber.ba