Elvedinom Sedićem sastao sa Arminom Hodžićem, najmlađim zastupnikom u Hrvatskom saboru i predstavnikom Bošnjačke nacionalne manjine

 

Danas sam u Zagrebu zajedno sa Gradonačelnikom Grada Bihaća mr. Elvedinom Sedićem sastao sa Arminom Hodžićem, najmlađim zastupnikom u Hrvatskom saboru i predstavnikom Bošnjačke nacionalne manjine.

Razgovarali smo o Unskoj pruzi, projektu obnove nacionalnog spomenika crkve Sv. Ante Padovanskog i mogućnosti finansiranja istog preko Središnjeg ureda Vlade RH za Hrvate izvan RH, kao i problemu učestalih gužvi na grraničnim prijelazima Maljevac i Izačić.

Gradonačelnik je upoznao sa strateškim projektima za Krajinu, povezivanje brzom cestom Bihać – Cazin – V. Kladuša i dalje prema Karlovcu i Sloveniji (treća razvojna os), projektom Aerodroma Bihać i NP “Una” kao najznačajnijim projektima za USK, odnosno Krajinu.

Nakon toga posjetili smo i Muftiju Zagrebačkog dr. Aziza Hasanovića, s kojim smo u ugodnom ambijentu razgovarali o položaju Bošnjaka u RH i značaju njihove zastupljenosti u Saboru RH i političkom životu općenito.

Muftija nas je također upoznao sa projektom izgradnje džamije u naselju Maljevac, neposredno uz granicu sa BiH kod V. Kladuše. Dotakli smo se i važnosti završetka spomenika rahmetli Dr. Irfanu Ljubijankiću i delegaciji RBiH u Slunj koji gradi Vlada USK.