Građani na udaru: Cijene sve veće, gramaža sve manja

U ekonomiji smanjivanje gramaže se zove skriveno povećanje cijena

Građani Bosne i Hercegovine sve više “stežu kaiš”. Kupuje se osnovno.

Cijene su sve veće, naročito hrane i osnovnih namirnica, a gramaža proizvoda se smanjuje.

Građani su to primijetili. U ekonomiji smanjivanje gramaže se zove skriveno povećanje cijena.

 

Primjeri skrivenog povećanja cijena

 

Možda se na primjeru čokolade najbolje i vidi kako je gramaža smanjena, a cijena ostala ista ili znatno veća.

Nije to prisutno samo u prehrambenoj industriji već je prate recimo i farmaceutska industrija, pa u kutijama lijekova i suplemenata više nema isti broj tableta kao ranije.

Skrivena inflacija u enormnom rastu cijena tako tjera građane da paze šta kupuju, ali ne i koje količine, pa je vidljiva inflacija uvećana za skrivenu veća od stvarno izračunate stope inflacije.

 

A gramaža je pored čokolade manja i u brojnim drugim proizvodima, poput kafe, grickalica, pekarskih i mliječnih proizvoida.

 

Nema kazne

 

Udruženje građana “Don” radilo je istraživanje u farmaceutskoj industriji, gdje su došli do istog zaključka, u kutijama lijekova i suplemenata sada dobijemo i manji broj tableta.

 

MURISA MARIĆ, Udruga građana “Don“, Prijedor

– Sada kada smo zaista istraživali u bilo kojoj apoteci širom BiH da bismo našli mnogo proizvoda sa smanjenim brojem tableta, ali evo ono što puno ljudi koristi su na primjer tablete za pritisak, i one su u većini slučajeva pakovane po 28 komada,na godini nedostaje cijela kutija, to je samo pokazatelj koliko novca izdvajamo više za lijekove – rekla je Murisa Marić iz Udruženja građana “Don”.

Ekonomisti ističu da skrivena inflacija nije gora od vidljive, ali ima teže posljedice kada dođe uporedo, što je trenutno slučaj i na domaćem, ali i na svjetskom tržištu.