Gradonačelnici Bihaća, Elvedin Sedić, i Otočca, Goran Bukovac, održali su danas sastanak

Inicijativa Privredne komore Unsko-sanskog kantona (PK USK) i Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Otočac okupila je delegacije koje su razgovarale o prekograničnim programima suradnje, s naglaskom na japodsku kulturu prisutnu na oba grada.

 

Gradonačelnik Bihaća, Elvedin Sedić, istaknuo je važnost projekata koji bi valorizirali japodsku kulturno-povijesnu baštinu i potaknuli razvoj turizma na ovim prostorima.

“Razgovarali smo o konkretnim projektima koji se tiču Japoda i njihove bogate ostavštine na području Otočca i Bihaća. U suradnji s Otočcem i potencijalno s još jednim partnerom iz Crne Gore, planiramo aplicirati za sredstva iz IPA-fondova i ostvariti projekt koji bi se fokusirao na digitalizaciju povijesnih materijala i njihovu upotrebu u turističkom razvoju”, izjavio je gradonačelnik Sedić.

 

Gradonačelnik Otočca, Goran Bukovac, podržao je inicijativu i istaknuo potencijal za zajedničke projekte iz područja privrede i zdravstva.

“Ovaj sastanak predstavlja važan korak u jačanju veza između Bihaća i Otočca. Naša regija ima bogatu japodsku kulturu koju želimo istaknuti i valorizirati. Također, vidimo mogućnosti za suradnju u području gospodarstva i zdravstva, otvarajući prostor za daljnje projekte i inicijative”, izjavio je gradonačelnik Bukovac.

 

Predsjednica PK USK, Sanela Sabljaković, naglasila je važnost programa IPA-Intereg i njegove otvorenosti za prijave do kraja jula. Ona je također istaknula da je područje kulture i turizma najzanimljivije za njihovu delegaciju te da su projekti vezani za japodsku kulturu izuzetno perspektivni.

 

“Vjerujemo da ćemo kroz temu Japoda i japodske kulture ostvariti kvalitetan projekt. IPA-Intereg program omogućuje nam financijski okvir od 400 hiljada do 2 milijuna eura, što je iznimna prilika za razvoj naših regija”, izjavila je predsjednica Sabljaković.

 

Razgovaralo se i o mogućnostima realizacije zajedničkih projekata iz oblasti privrede i zdravstva.

 

#GradBihac #Otocac #prekograničnasuradnja #japodskakultura #IPAIntereg