Hrvatica opisala zemljotres na Tajvanu: Odmah sam se sjetila potresa u Zagrebu

U gradu Taitungu trenutno se nalazi žena porijeklom iz Hrvatske koja je ispričala kako je izgledao trenutak potresa i šta je uslijedilo nakon njega.

“Trenutno se nalazim u Taitungu, gradu na istočnoj obali Tajvana. Tu sam sa još četiri prijatelja. Oko osam sati nas je sve zajedno probudio alarm na mobilnom telefonu. Ja sam prvo mislila da je alarm, ali bilo je to sigurnosno upozorenje za potres. I tad smo svi osjetili podrhtavanje. Naša zgrada se činila sigurna pa nismo izlazili napolje, posebno jer su nas upozorili pri dolasku na Tajvan da su potresi ovde relativno česti. Cijela se zgrada tresla, ja sam se odmah sjetila zemljotresa u Zagrebu. Vidim da je magnituda bila preko 7, ovde u Taitungu se ipak slabije osjetilo. Pisalo je 6.4 kada sam pogledala mobilni”, priča Hrvatica za “24sata“.

Potom je uslijedilo novo upozorenje.

“Sljedeći alarm je uslijedio za nekih 10 minuta. Upozorenje za cunami. Tajvanske kolege su počele da nam se javljaju i pitaju da li smo dobro. Oni nisu bili uplašeni. Rekli su da samo danas ne idemo na plažu”, dodala je.

Japanski centar za potrese je objavio da je nekoliko manjih cunamija stiglo do južne prefekture Okinave koje je kasnije ukinuto.

Filipinska seizmološka agencija je, takođe, izdala upozorenje za stanovnike obalnih područja i pozvala ih da se sklone na viši teren.

Prema posljednjim informacijama, broj poginulih u zemljotresu porastao je na sedam, saopštila je Nacionalna vatrogasna agencija (NFA).

Izvor vijesti: haber.ba